0
Ακολούθησε μας στο instagram @meatandgrillstories για να βλέπεις όλες τις καινούργιες συνταγές σε βίντεο
Know How

ΠΩΣ ΝΑ ΨΗΣΕΤΕ ΤΕΛΕΙΑ ΦΙΛΕΤΑ ΣΟΛΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ!

19 Μαΐου 2024

Το μυστικό για τέλεια φιλέτα σολομού στη σχάρα, είναι να εκμεταλλευτείτε το δέρμα του ψαριού για να πετύχετε τραγανή πέτσα και ζουμερή σάρκα!
Από όλα τα ψάρια που είναι κατάλληλα για ψήσιμο στη σχάρα, ο σολομός, θεωρώ ότι είναι από τα πιο εύκολα και με τα καλύτερα αποτελέσματα. Αντίθετα από πολλά ψάρια που έχουν σάρκα ιδιαίτερη τρυφερή, ευαίσθητη και εύθραυστη, ο σολομός είναι πολύ πιο στιβαρός και με λιπαρότητα που τον προστατεύει από το στέγνωμα κατά το μαγείρεμα.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΦΙΛΕΤΑ ΣΟΛΟΜΟΥ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

Μπορείτε να μαγειρέψετε άγριο ή και σολομό εκτροφής για το ψήσιμο στη σχάρα, αν και ο σολομός που εκτρέφεται σε ιχθυοτροφεία τείνει να είναι συνήθως πιο λιπαρός, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σας όταν μαγειρεύετε απευθείας σε φωτιά. Είναι βέβαιο ότι θα έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας εάν προτιμήσετε για τη σχάρα πιο χονδρά φιλέτα, καθώς και πιο λιπαρά. Το μέγεθος και η λιπαρότητα εξαρτώνται μεταξύ άλλων από το είδος του σολομού, καθώς επίσης και από την εποχή του χρόνου που αλιεύτηκε.
Ένα χονδρό φιλέτο σας θέλει περισσότερο χρόνο στην σχάρα  για να γίνει τραγανή η πέτσα, ενώ η θερμότητα της ψησταριάς διεισδύει  πιο αργά και ψήνει το φιλέτο. Τα λεπτότερα κομμάτια θα μαγειρευτούν well done μέχρι το δέρμα να γίνει τραγανό, οπότε τα επιλέγετε μόνο αν σας ενδιαφέρει να ψήσετε τον σολομό  πάνω από τους 65ο C.
Από τον ψαρά σας θα πρέπει να ζητάτε φιλέτα κομμένα σε πάχος 4 με 5 εκ., και μάλιστα από το κέντρο του ψαριού, δηλαδή το παχύτερο τμήμα του, και όχι από το άκρο της ουράς. Θα πρέπει επίσης να επιλέξετε φιλέτα με δέρμα. Το δέρμα λειτουργεί ως φυσικό προστατευτικό της σάρκας από το υπερβολικό ψήσιμο στην έντονη και απευθείας θερμότητα που εκτίθεται το ψάρι στην ψησταριά. Αυτό σας επιτρέπει να αφιερώνετε περισσότερο από τον συνολικό χρόνο μαγειρέματος στην πλευρά της πέτσας, ψήνοντάς την μέχρι να γίνει τραγανή σαν τσιπς, χωρίς η σάρκα να στεγνώσει.
Προτείνω να κόψετε το φιλέτο σε μερίδες πριν το ψήσιμο, γιατί ωμό είναι πιο εύκολο να κοπεί σε ωραία, ευπαρουσίαστα κομμάτια, ενώ επίσης τα μικρότερα κομμάτια είναι πιο διαχειρίσιμα στο ψήσιμό τους, αναποδογυρίζονται ευκολότερα, ψήνονται πιο γρήγορα και ελέγχονται καλύτερα για το σωστό ψήσιμο.

ΠΩΣ ΝΑ ΨΗΣΕΤΕ ΦΙΛΕΤΑ ΣΟΛΟΜΟΥ: ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

Βήμα 1: Προετοιμάστε το γκριλ σας! Η προετοιμασία της ψησταριάς σας για φιλέτα σολομού ακολουθεί τις βασικές πρακτικές ψησίματος. Προθερμάνετε το γκριλ και τη σχάρα, καθαρίζετε καλά τη σχάρα με ένα πινέλο και τέλος λαδώνετε. Μια ζεστή, καθαρή και λαδωμένη σχάρα θα έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν τα ψάρια σας από ότι μια βρώμικη και κρύα.
Θα πρέπει να ψήσετε τον σολομό κυρίως σε δυνατή άμεση φωτιά —ο χρόνος που χρειάζεται για να ξεροψηθεί η πέτσα και να θωρακιστεί η σάρκα του περιφερειακά είναι συχνά περίπου τόσος όσος χρειάζεται για να έχετε επίσης ένα καλό medium rare εσωτερικό ψήσιμο.
Προνοήστε δημιουργώντας μια περιοχή με μικρότερη ένταση φωτιάς, που να είναι διαθέσιμη σε περίπτωση που χρειαστεί να μαγειρέψετε τον σολομό λίγο περισσότερο, αλλά η πέτσα κινδυνεύει να καεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ρυθμίσετε τη ψησταριά σας με φωτιά δύο ζωνών, η οποία θα σας επιτρέψει να τοποθετήσετε το ψάρι πάνω από τα αναμμένα κάρβουνα ή τις αναμμένες αντιστάσεις σε ψησταριά υγραερίου, αλλά να έχετε την επιλογή να το μετακινήσετε στο πλάι εάν ροδίσει πολύ γρήγορα.
Βήμα 2: Προετοιμάστε τα φιλέτα σολομού : Το να στεγνώσετε εξωτερικά τα φιλέτα σολομού, όπως και το να τα λαδώσετε πριν το ψήσιμο στα κάρβουνα, βοηθά στο να μην κολλήσουν στη σχάρα.
Ενώ η σχάρα σας προθερμαίνεται, μπορείτε να ετοιμάσετε τα ψάρια σας. Είναι σημαντικό να στεγνώσετε καλά τον σολομό και από τις δύο πλευρές χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας — η ελαχιστοποίηση της επιφανειακής υγρασίας βοηθά στην επιτάχυνση της διαδικασίας ψησίματος και μειώνει τις πιθανότητες να κολλήσει ο σολομός στη σχάρα. Στη συνέχεια τον λαδώνετε καλά από όλες τις μεριές.
Βήμα 3: Ψήνετε τον σολομό με την πέτσα προς τα κάτω! Επειδή το αλάτι αφαιρεί σιγά-σιγά την υγρασία από τα ψάρια και τα κάνει να ιδρώνουν, φροντίζω να το πασπαλίζω στον σολομό λίγο πριν τον βάλω στη σχάρα. Εφόσον έχετε στεγνώσει καλά την επιφάνεια του ψαριού, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να δημιουργήσετε ξανά υγρασία πριν το βάλετε στη σχάρα.
Τοποθετείτε το ψάρι αρχικά με το δέρμα προς τα κάτω. Αυτή είναι η πλευρά όπου κάνουμε το μεγαλύτερο μέρος του μαγειρέματος, καθώς, όπως είπαμε, το δέρμα μονώνει τη σάρκα από τη θερμότητα, ενώ παράλληλα υπάρχει άφθονος χρόνος για να ψηθεί και να γίνει τραγανή η πέτσα.
Υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει η πέτσα στην αρχή, ακόμα και με όλες τις προετοιμασίες που έχουμε κάνει, αλλά μην ανησυχείτε γιατί θα ξεκολλήσει πολύ εύκολα μόλις είναι έτοιμη και ψημένη. Οι ακριβείς χρόνοι μαγειρέματος είναι δύσκολο να δοθούν, καθώς υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψη (η θερμότητα των κάρβουνων και η απόσταση της σχάρας πάνω από αυτά είναι δύο βασικοί παράμετροι), αλλά υπολογίστε πάνω κάτω, περίπου τέσσερα λεπτά από την πλευρά του δέρματος.
Πολλοί αναρωτιούνται για τα λευκά κομματάκια που μερικές φορές πήζουν με το ψήσιμο στην επιφάνεια του ψαριού. Αυτή είναι η πρωτεΐνη του ψαριού που ονομάζεται αλβουμίνη, και είναι ένα σημάδι ότι το ψάρι έχει παραψηθεί. Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο να το αποφύγετε εντελώς στη σχάρα λόγω της υψηλής απευθείας θερμότητας, οπότε απλώς σκουπίστε το και συνεχίστε.
Βήμα 4: Γυρίστε το ψάρι και τελειώστε! Όταν νομίζετε ότι ο σολομός είναι έτοιμος να αναποδογυριστεί, προχωρήστε με προσοχή. Αποφύγετε αυτό που ενστικτωδώς θα θελήσετε να κάνετε, δηλαδή να σύρετε μια λεπτή μεταλλική σπάτουλα κάτω από την πέτσα, κάτι που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σκίσει το δέρμα. Αντ’ αυτού, σύρετε τα λεπτά δόντια μιας πιρούνας ή μια μαγειρική λαβίδα προς τα κάτω ανάμεσα στη σχάρα του γκριλ, έτσι ώστε να βρίσκονται κάτω από το ψάρι. Στη συνέχεια, ανασηκώστε απαλά, ώστε να ξεκολλήσετε το δέρμα από τη σχάρα.
Μόλις ελευθερωθεί, μπορείτε να κυλήσετε τα φιλέτα, χρησιμοποιώντας μια μεταλλική σπάτουλα για να τα γυρίσετε από την άλλη πλευρά και να τα κατεβάσετε απαλά ξανά επάνω στη σχάρα. Ψήστε το ψάρι για όση ώρα χρειάζεται ώστε να φτάσει το κέντρο του στην επιθυμητή θερμοκρασία, η οποία είναι: 43°C για rare ψήσιμο, 49°C για medium rare, 54°C για medium.
Σε περίπτωση που το ψάρι σας κινδυνεύει να καεί εξωτερικά πριν φτάσει στην επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία, μετακινήστε το στην πιο κρύα πλευρά της ψησταριάς για να ολοκληρώσετε το μαγείρεμα.
Ο τέλεια ψημένος σολομός θα πρέπει να έχει δέρμα τραγανό και με φουσκάλες, ενώ το εσωτερικό του θα πρέπει να είναι ακόμα υγρό και ζουμερό. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες μου, δεν θα είναι καθόλου δύσκολο.

Δείτε εδώ : 

 

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανέβασε τη φωτογραφία σου στα Social Media, κάνε tag @meatandgrillstories για να μη χάσουμε καμία δημιουργία σου!

FACEBOOKINSTAGRAM

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

    Γράψε Το Σχόλιό Σου

    x

    Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.