Νόστιμες και σαρκώδεις, με έντονα θαλασσινή γεύση, οι ολόφρεσκες σαρδέλες δε μυρίζουν ψαρίλα, αλλά φρεσκάδα και ιώδιο! Προικισμένες με λιπαρά Ω-3, τα οποία έχουν συνεισφέρει στη δημοφιλία τους, οι σαρδέλες είναι στα καλύτερά τους! Τώρα το καλοκαίρι είναι παχιές, πιο λιπαρές από ότι τον υπόλοιπο χρόνο και ότι πρέπει για κάρβουνο!
Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο υπάρχουν σε αφθονία στο Αιγαίο, όπου μεταναστεύουν σε αναζήτηση πιο θερμών νερών και τροφής, και επειδή κινούνται σε κοπάδια, πιάνονται μαζικά στα δίχτυα των ψαράδων και πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές. Δεν είναι λοιπόν τυχαία και η φήμη που έχουν οι σαρδέλες Καλλονής, αφού στον κόλπο της Λέσβου βρίσκουν το καλύτερο καταφύγιο. Ωστόσο εκλεκτής ποιότητας σαρδέλες αλιεύονται και στα ζεστά νερά των Κυκλάδων.Το ψάρεμα της σαρδέλας επιτρέπεται από 1 Μαρτίου έως 15 Δεκεμβρίου, με εξαίρεση τρεις ημέρες πριν και μετά την πανσέληνο κάθε μήνα, οπότε και απαγορεύεται η αλίευσή τους για την προστασία του πληθυσμού τους. Ωστόσο υπάρχουν διαθέσιμες κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου, και τις βρίσκουμε αναλόγως με την εποχή σε διάφορα μεγέθη, από 10-12 εκ. μέχρι και 30 εκ. σε κάποιες περιπτώσεις. Όπως ισχύει και σε όλα τα ψάρια, δεν αγοράζουμε ποτέ γόνο, που συγκεκριμένα για τις σαρδέλες αυτό συνεπάγεται ψάρια μικρότερα των 10 εκ., καθώς είναι παράνομη η αλίευσή τους.Το καλοκαίρι γιορτές σαρδέλας διοργανώνονται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, από τη Λέσβο, μέχρι τον Σταυρό Θεσσαλονίκης, την Καλαμαριά και τη Νέα Μηχανιώνα, στην Καβάλα, στα Χανιά, στη Σύρο, στην Πρέβεζα, και αλλού.
ΠΩΣ ΤΙΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ
Επιλέγουμε σαρδέλες που μυρίζουν θάλασσα και όχι αυτή τη δυσάρεστη οσμή ψαρίλας που έχουν τα μπαγιάτικα ψάρια. Θα πρέπει να έχουν λαμπερά μάτια, τα βράγχια να είναι έντονα κόκκινα και το σώμα τους να είναι συμπαγές και όχι γλιτσιασμένο. Η σαρδέλα πρέπει να είναι καλυμμένη σε όλο το σώμα της με πολύ λεπτά, διάφανα «λέπια», τα οποία απομακρύνονται πολύ εύκολα με τα δάχτυλά μας κάτω από τρεχούμενο νερό. Αυτό το χαρακτηριστικό σημαίνει ότι τα ψάρια είναι ποιοτικά και αλιευμένα από καλό ψαρότοπο.
ΠΩΣ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΑΡΔΕΛΕΣ
Στη Λέσβο καταναλώνουν τη σαρδέλα πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ψάρι και θεωρούνται ειδικοί στο μαγείρεμα και στην κατανάλωσή του. Τις τρώνε παστές στο αλάτι και στη σχάρα καλοαλατισμένες, πάντα με ούζο στα ποτήρια. Προσοχή, γιατί ειδικά τα ψάρια που πρόκειται να γίνουν παστά, θα πρέπει να είναι ολόφρεσκα, ημέρας. Στη Λέσβο σπανίως τις φτιάχνουν με άλλον τρόπο, γιατί θεωρούν ότι έτσι τρώγονται ιδανικά και ότι μόνο έτσι απολαμβάνει κανείς όλη τη νοστιμιά τους.Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κι άλλοι, πολλοί τρόποι για να τις απολαύσει κανείς. Κάποιοι τις κάνουν και τηγανητές, άλλοι παντρεμένες, δηλαδή γεμιστές με μυρωδικά, ντομάτες και κρεμμύδια, αλλά και τυλιχτές σε αμπελόφυλλα. Μια έξοχη ιδέα για να απολαύσετε τις σαρδέλες είναι να τις κάνετε καπνιστές στο μπάρμπεκιου. Ωστόσο κι οι σαρδέλες στον φούρνο, είτε λεμονάτες είτε με σάλτσα ντομάτας, είναι κι αυτές πολύ γευστικές, γιατί μαγειρεύονται μέσα στα λιπαρά ζουμιά τους, διατηρούν τους χυμούς τους και όλη την ουσία τους.
ΙΣΠΑΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ ΤΡΕΛΑΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΑΡΔΕΛΕΣ!
Φαίνεται πως στις περισσότερες λατινικές χώρες αγαπούν πολύ τις σαρδέλες. Ειδικά οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι είναι σοβαροί σαρδελοφάγοι. Οι Ισπανοί τις περνάνε σε σουβλάκια, τα πασίγνωστα espetos που είναι το αγαπημένο τους καλοκαιρινό μεζεδάκι, τις μαγειρεύουν μέσα σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας, τις σερβίρουν επάνω σε μπρουσκέτες σαν τάπας, ή τις σιγομαγειρεύουν μέσα σε ελαιόλαδο και νερό με διάφορα καρυκεύματα. Οι Πορτογάλοι τις απολαμβάνουν είτε απλούστατα καλοαλατισμένες και ξεροψημένες στο γκριλ, είτε σε πίτσα με σάλτσα ντομάτας, τσίλι και μαϊντανό, σε σπαγγέτι με κάπαρη και ντοματίνια τσέρι, αλλά και σε πατατοσαλάτες με φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο.
ΠΩΣ ΦΙΛΕΤΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΣΑΡΔΕΛΑ
Το φιλετάρισμα της σαρδέλας είναι εύκολο και δεν χρειάζεται καν μαχαίρι. Στην πραγματικότητα απλώς «σκίζουμε τη σαρδέλα» κατά τη λαϊκή φράση. Τις σαρδέλες τις πλένουμε πολύ καλά και τις τρίβουμε με τα δάχτυλα να απομακρυνθούν τα λεπτά τους λέπια και στη συνέχεια, πάλι με τα χέρια, τους κόβουμε το κεφάλι. Το τραβάμε από πάνω προς τα κάτω με φορά προς την μπροστινή πλευρά, την κοιλιά του ψαριού, παρασύροντας μαζί τη ραχοκοκαλιά και τα εντόσθιά του. Θα χρειαστεί να περάσουμε τον αντίχειρά μας κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς για να βοηθήσουμε να αποκολληθεί πιο εύκολα. Η σαρδέλα θα ανοίξει στη μέση, και πατώντας με τον δείκτη μας την άκρη της ραχοκοκαλιάς στην ουρά, τη σπάμε, την τραβάμε και την αποχωρίζουμε. Για να μη μας γλιστράει κάνουμε αυτή τη δουλειά κάτω από τρεχούμενο νερό.
ΠΩΣ ΨΗΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΑΡΔΕΛΕΣ
Τις σαρδέλες στα κάρβουνα είναι προτιμότερο να τις ψήνουμε ολόκληρες και όχι φιλεταρισμένες, ώστε να ψηθούν σωστά και να παραμείνουν ζουμερές. Εκτός αν τις κάνουμε διπλό φιλέτο, δηλαδή παντρεμένες με σκέτο αλατοπίπερο ή με ελαφριά γέμιση αρωματικών βοτάνων και μυρωδικών.
Όπως και να έχει, θα χρειαστεί να τις ψήσουμε σε δυνατή φωτιά και πολύ γρήγορα. Αν και δεν κολλάνε στην σχάρα εύκολα, λόγω της λιπαρής σύστασης της σάρκας τους προτιμότερο είναι να τις ψήσουμε σε διπλή σχάρα για να μπορούμε να τις γυρίσουμε εύκολα και γρήγορα χωρίς να τις ψάχνουμε στον «πάτο» της ψησταριάς. Εγώ μόλις τις βγάλω από την φωτιά και ενόσω είναι ακόμα στην σχάρα τις περνάω ένα ελαφρύ λαδολέμονο για να τις ενυδατώσω και να τους δώσω περίσσια νοστιμιά!
Δείτε εδώ συνταγές με σαρδέλες :
Η Μυρσίνη Λαμπράκη λατρεύει το κρέας και το ψήσιμο και είναι η πρώτη Master Grill Chef στην Ελλάδα. Μαγείρισσα, συντάκτρια και παρουσιάστρια εκπομπών μαγειρικής γνωρίζει όλα τα μυστικά του meat & grill.
Δεν Υπάρχουν Σχόλια