0
Ακολούθησε μας στο instagram @meatandgrillstories για να βλέπεις όλες τις καινούργιες συνταγές σε βίντεο
Know How

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΟΙΡΙΝΑ SPARERIBS

13 Φεβρουαρίου 2019

Πώς να γλύψετε και το τελευταίο κοκαλάκι

Θεωρώ ότι τα spareribs είναι το απόλυτο όνειρο του κάθε κρετολάγνου! Τρυφερά κομμάτια κρέατος σε συνδυασμό με επαρκές λίπος, συνδετικούς ιστούς που λιώνουν στο στόμα και κοκαλάκια ελάχιστα μα τόσο τρυφερά που σου έρχεται να τα μασουλίσεις σαν πατατάκια. Ουσιαστικά οι πιο πολλοί από μας επιλέγουν συνήθως μια απλή λεπτοκομμένη χοιρινή πανσέτα που ψήνεται έμμεσα και γρήγορα στη σχάρα και σε ζωντανή φωτιά ή στα μεγάλα κέφια αρνίσια παιδάκια που είναι και στο DNA μας. Και αυτό γιατί τα χοιρινά παϊδάκια μπορεί να είναι πεντανόστιμα χρειάζονται όμως το χρόνο τους για να μετατραπούν σε αυτό το ονειρεμένο κρεατάκι που λιώνει σαν βούτυρο στο στόμα. Επίσης να σας πω ότι για να τα απολαύσετε δεν είναι πάντα απαραίτητο να ανάψετε κάρβουνα ή να περιμένετε για ώρες επάνω σε κλειστού τύπου ψησταριές με ένα θερμόμετρο στο χέρι !!!

Εάν δεν έχετε λοιπόν ποτέ ψήσει χοιρινά spareribs να η ευκαιρία!

Τι είναι τα spareribs και γιατί πρέπει να τα μαγειρέψετε;

Τα spareribs είναι αναμφισβήτητα ο πιο δημοφιλής τύπος παϊδακίων. Είναι τα παϊδάκια που μπορείτε να βρείτε σε οποιοδήποτε κρεοπωλείο. Κόβονται από το κάτω τμήμα των πλευρών (με τις πλευρές των baby ribs πίσω από την κορυφή) και το στήθος. Έχουν ίσια, επίπεδα κόκαλα με περισσότερο λιπάκι σε όλο το κρέας από ότι τα baby ribs. Έχουν επίσης αρκετά σκληρό κρέας που μπορεί να είναι λιπαρό, αλλά αν δοθεί αρκετός χρόνος για να μαγειρευτούν, γίνονται τρυφερά και γευστικά που είναι να γλύφεις τα δάχτυλά σου.

Spareribs και baby ribs είναι δύο διαφορετικές κοπές

Αυτές οι δημοφιλείς κοπές είναι παρόμοιες, αν και προέρχονται από διαφορετικά μέρη του ζώου. Τα baby ribs δεν είναι από μικρά σε ηλικία ζώα- είναι οι άνω πλευρές, κομμένες από εκεί που τα πλευρά συναντούν τη σπονδυλική στήλη. Τα οστά είναι μικρότερα σε σύγκριση με τα spareribs, τα οποία κόβονται ακριβώς μετά τα baby ribs.

Τα spareribs πωλούνται ολόκληρα

Αν προσέξετε στο κρεοπωλείο, θα παρατηρήσετε ότι τα spareribs πωλούνται σε ένα ενιαίο, μεγάλο κομμάτι. Αναμείνατε να ζυγίζει μεταξύ 1 έως 1,5 κιλό, με τουλάχιστον 11 οστά ανά κομμάτι.

Μια ολόκληρη σειρά spareribs μπορεί να ταΐσει περίπου δύο άτομα.

Ένα ολόκληρο κομμάτι πλευρών μπορεί να φαίνεται ότι έχει περισσότερο κρέας από αυτό που χρειάζεστε για δύο άτομα, αλλά να θυμάστε ότι τουλάχιστον το μισό (αν όχι περισσότερο) είναι κόκαλα, ωστόσο είναι φτηνά. Εάν είναι η πρώτη φορά που αγοράζετε spareribs, το να υπολογίσετε τη σωστή ποσότητα που χρειάζεστε μπορεί να αποβεί λίγο πιο δύσκολο από ότι φαντάζεστε. Ένα ολόκληρο κομμάτι είναι συνήθως αρκετό για δύο ενήλικες, αν και ένας πολύ πεινασμένος άνθρωπος θα μπορούσε να εξαφανίσει μόνος του όλο το κομμάτι.

Θέλετε χοιρινά spareribs με ροζ-κόκκινο χρώμα

Για να εξασφαλίσετε ότι θα αγοράσετε ένα καλό κομμάτι κρέατος, αναζητήστε παϊδάκια που έχουν ζωηρό ροδοκόκκινο χρώμα με αρκετό marbling λίπους στο κρέας (θυμηθείτε ότι το λίπος ισοδυναμεί με γεύση!). Αποφύγετε το κρέας που έχει χλωμό χρώμα ή σκούρα σημεία στο λίπος του.

Τα spareribs μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο έως και 3 ημέρες

Είναι καλύτερο να μαγειρεύετε τα spareribs αμέσως μετά την αγορά τους, αν και μπορούν να διατηρηθούν για δύο έως τρεις ημέρες στο ψυγείο. Αν δεν τα καταναλώσετε μέσα σε τρεις ημέρες είναι καλύτερο να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη, όπου μπορείτε να τα κρατήσετε έως και έξι μήνες. Έχετε στο νου σας να τα βγάλετε από την κατάψυξη για περίπου 12 έως 14 ώρες πριν το ψήσιμο.

 

Μαγειρεύοντας χοιρινά spareribs

Τα spareribs είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστο κρέας και τελικά ακολουθώντας τις οδηγίες μου μπορείτε να το ψήσετε πανεύκολα! Αυτά είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να τα κάνετε άψογα και τρυφερά κάθε φορά.

Ξεκινήστε με ένα στεγνό rub ή μια μαρινάδα μια μέρα πριν

Από την άποψη της γεύσης, τα spareribs τα βοηθάει πολύ να επικαλύπτονται με ένα νόστιμο ξηρό rub ή μια μαρινάδα, πραγματικά όταν τα προσθέσετε θα δείτε ότι κάνουν τεράστια διαφορά στη γεύση. Όσο περισσότερο χρόνο οι γεύσεις του rub ή της μαρινάδας μείνουν στο κρέας τόσο περισσότερο θα εισχωρήσουν στο κρέας και τόσο πιο βαθιά θα γίνει η γεύση του– επίσης εάν το rub ή η μαρινάδα είναι πλούσια σε αλάτι αυτό θα βοηθήσει το κρέας να γίνει ακόμα πιο μαλακό. Είναι καλό να μαρινάρουμε το κρέας ή να το αλείφουμε με ένα rub μια μέρα πριν το ψήσουμε έτσι ώστε να δώσουμε χρόνο στα καρυκεύματα να κάνουν τα μαγικά τους.

Μην μαγειρεύετε τα spareribs απευθείας από το ψυγείο

Καλό είναι να μην μαγειρεύετε τα spareribs απευθείας από το ψυγείο, αφήστε τα να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά προτού αρχίσετε. Το να δώσετε στο κρέας την ευκαιρία να ζεσταθεί θα σας εξασφαλίσει πιο ομοιόμορφο μαγείρεμα.

Προσθέστε σάλτσα μπάρμπεκιου στο τέλος του μαγειρέματος

Αν σκοπεύετε να αλείψετε με μια σάλτσα μπάρμπεκιου τα spareribs, περιμένετε μέχρι το τέλος του μαγειρέματος. Είτε ψήνετε σε σχάρα με κάρβουνα είτε στον φούρνο της κουζίνας σας το να προσθέσετε τη σάλτσα την τελευταία στιγμή βοηθά στο να μην δημιουργηθούν φλόγες στα κάρβουνα από τα σάκχαρα αλλά και στο να μην πάρει το κρέας αυτήν την δυσάρεστη σκούρα όψη σαν να έχει καεί.

Μην φοβάστε το ροζ στο κρέας, είναι εντάξει

Λίγο ροζ στο εσωτερικό του κρέατος είναι εντάξει. Για τα spareribs, όπως συμβαίνει με όλα τα κρέατα, η εσωτερική θερμοκρασία, και όχι το χρώμα, αποτελεί την καλύτερη ένδειξη του σωστού ψησίματος.

Μαγειρέψτε τα χοιρινά spareribs στους 63 ᵒC

Το να μαγειρέψεις χοιρινό, μπορεί να είναι κάπως ζόρικο καθώς θέλουμε το κρέας να είναι ψημένο αρκετά ώστε να είναι ασφαλές για να το καταναλώσουμε αλλά όχι παραψημένο ώστε να στεγνώσει. Το χρώμα του κρέατος δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος τρόπος για να δούμε εάν έχει ψηθεί σωστά όπως είπαμε. Πως όμως ξέρουμε ότι έχει ψηθεί όπως πρέπει; Όλες οι κοπές χοιρινού κρέατος, εκτός από τον κιμά, πρέπει να ψήνονται ώσπου η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 63 ᵒC. Η θερμοκρασία θα πρέπει να μετριέται στο πιο παχύ κομμάτι του κρέατος χωρίς όμως να αγγίζει το κόκκαλο. Κάποια κομμάτια χοιρινού μπορούν να παραμένουν ροζ στο εσωτερικό τους ενώ θυμηθείτε πως τα πρόσθετα συστατικά (μαρινάδες, rubs κ.α.) πολλές φορές επηρεάζουν το χρώμα. Ωστόσο όταν το χοιρινό φτάσει τους 63 ᵒC, είναι ασφαλές να καταναλωθεί. Η μόνη εξαίρεση είναι ο χοιρινός κιμάς που πρέπει να μαγειρευτεί σε υψηλότερη θερμοκρασία αυτή των 71ᵒ C, σημειώστε το για όταν κάνετε ρολό με χοιρινό κιμά ή μπιφτέκια.

Ο ευκολότερος τρόπος για να μαγειρέψετε χοιρινά spareribs στον ηλεκτρικό φούρνο

Τα spareribs επωφελούνται από το χαμηλό, αργό μαγείρεμα και ο ευκολότερος τρόπος να το κάνετε αυτό στο σπίτι είναι στον φούρνο του σπιτιού σας. Αυτή η μέθοδος ξεκινά βάζοντας το κρέας λίγα λεπτά κάτω από το γκριλ για να πάρει το απαραίτητο χρώμα και να θωρακιστεί! Στη συνέχεια ψήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετές ώρες μέχρι τα spareribs να γίνουν εξαιρετικά τρυφερά. Για καλύτερο αποτέλεσμα όταν μαγειρεύετε spareribs στο φούρνο, αποφύγετε να τα τοποθετήσετε απευθείας στο ταψί. Είναι καλύτερα να βάλετε μια λαδόκολλα με το χοιρινό πάνω σε μια σχάρα χωρίς να διπλώσετε το κρέας. Αυτό βοηθά τη θερμότητα να «περικυκλώσει» το κρέας και έτσι να ψηθεί άψογα.

Ιδέες για ξηρές μαρινάδες
Με βασιλικό

2 κ.σ. αποξηραμένο βασιλικό σε σκόνη
1/3 φλιτζ.τσαγ. πάπρικα
3 κ.σ. μουστάρδα σκόνη
3 κ.σ. κρεμμύδι σκόνη
1 κ.σ. μαύρο πιπέρι
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.γ. σκόρδο σκόνη
2 κ.γ. κόκκινο πιπέρι ή λιγότερο ανάλογα με το πόσο καυτερό θέλετε το αποτέλεσμα

Με μουστάρδα dijon

2 φλιτζ.τσαγ. μουστάδα Dijon
1 φλιτζ.τσαγ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζ.τσαγ. αποξηραμένο ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
1/2 φλιτζ.τσαγ. δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζ.τσαγ. μαύρο πιπέρι
1 κ.σ. αλάτι

Με μυρωδικά

1/2 φλιτζ.τσαγ. πάπρικα
1/4 φλιτζ.τσαγ. σκόρδο σκόνη
1/4 φλιτζ.τσαγ. τσίλι σκόνη
3 κ.σ. αλάτι
3 κ.σ. μαύρο πιπέρι
2 κ.σ. κρεμμύδι σκόνη
2 κ.σ. σπόρους σέλερι
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.σ. κύμινο
2 κ.γ. μουστάρδα σκόνη
2 κ.γ. κόλιανδρο
2 κ.γ. ground allspice (1/2 κ.γ. κανέλα, ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, ¼ κ.γ. γαρύφαλλο)

Η Καυτερή

1/2 φλιτζ.τσαγ. καστανή ζάχαρη
1/4 φλιτζ.τσαγ. πάπρικα
1 κ.σ. μαύρο πιπέρι
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. σκόνη τσίλι
1 κ.σ. σκόρδο σκόνη
1 κ.σ. κρεμμύδι σκόνη
1 κ.γ. πιπέρι καγιέν

 

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανέβασε τη φωτογραφία σου στα Social Media, κάνε tag @meatandgrillstories για να μη χάσουμε καμία δημιουργία σου!

FACEBOOKINSTAGRAM

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

    Γράψε Το Σχόλιό Σου

    x

    Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.