Μια αφράτη ζύμη σε σχήμα γόνδολας, γεμισμένη με κίτρινο τυρί που λιώνει. Η λέξη πεϊνιρλί είναι τούρκικης προελεύσεως και ουσιαστικά σημαίνει μια πίτα «με τυρί» καθώς πενίρ στα τούρκικα σημαίνει τυρί. Είναι ένα παραδοσιακό τούρκικο ορεκτικό που γεμίζεται με κίτρινο τυρί τύπου κασέρι, στο οποίο μπορούν να προστεθούν αλλαντικά ή λαχανικά ή αυγό.
Ουσιαστικά γίνεται με μια μαλακή και αφράτη ζύμη που όταν ψηθεί αποκτά μια τραγανή υφή, καθόλου όμως σκληρή. Παραδοσιακά στο κέντρο μπορεί να περιείχε παστουρμά, ο οποίος αντικαταστάθηκε αργότερα με κιμά. Μπορείτε να βρείτε σχεδόν σε κάθε γωνία στη Τουρκία κάποιο μαγαζάκι που να ψήνει ολόφρεσκα πεϊνιρλί με διαφορετικά ονόματα που χαρακτηρίζουν και την γέμιση kiymanli pide, yuomurta pie, ispanak pie.
Με καταγωγή λοιπόν από τη Μικρά Ασία ήρθε στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των πληθυσμών και συγκεκριμένα από τους Πόντιους. Στα μέσα της δεκαετίας του 1920 ανοίγει το πρώτο κατάστημα που σερβίρει φρέσκα και ζεστά πεϊνιρλί στη Δροσιά Αττικής όπου ήταν πολλοί εγκατεστημένοι Πόντιοι. Έτσι λοιπόν για να έχουν κάτι να θυμούνται από τα μέρη που άφησαν ο Γιάννης Ελευθεριάδης και η γυναίκα του έφτιαχναν πεϊνιρλί και τα σέρβιραν στους φίλους και συμπατριώτες τους, όπως και λίγο αργότερα ο Τεχλικίδης το 1936. Τα χρόνια πέρασαν και το 1948 ο μικρός φούρνος της Δροσιάς με το χωριάτικο προζυμένιο ψωμί του και τα πεϊνιρλί εξελίχθηκε σε μια παραγωγική μονάδα. Μέσα στα επόμενα χρόνια ανοίγουν στην ίδια περιοχή διάφορα εστιατόρια που ειδικεύονται στο πεϊνιρλί.
Ο Τεχλικίδης ερχόμενος και αυτός από το Πόντο, ανοίγει το 1936 ένα μικρό καφενείο στη Δροσιά, όπου ψήνει ανάρπαστα πεινιρλί στους Πόντιους γείτονες. Στις αρχές τις δεκαετίας του 50 το μικρό καφενείο μετατρέπετε σε ταβέρνα και σερβίρει πλέον και Αθηναίους που καταφθάνουν για μια εξόρμηση προς την εξοχή.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΑΛΕΥΡΙ
Η συνταγή είναι απλή και όσα χρόνια και αν περάσουν παραμένει η ίδια. Τρία διαφορετικά άλευρα είναι το μυστικό με διαφορετική άλεση, σταρένιο, για τσουρέκι, και αλεύρι πολυτελείας 55%. Οι γεύσεις ποικίλουν, η κλασσική συνταγή με τυρί, με σουτζούκι ή παστουρμά, με κιμά, με αλλαντικά, με αυγό, με λαχανικά ή και με όσπρια και τέλος καυτό βούτυρο από πάνω για έξτρα άρωμα και γεύση, που παντρεύεται απόλυτα με τα υπόλοιπα υλικά.
Το ψήσιμο του πεϊνιρλί κρύβει όλη τη μαγεία. Γίνεται σε ξυλόφουρνο που βέβαια διαφέρει από τους κλασσικούς χτιστούς ή θολωτούς ή και τους ιταλικούς πέτρινους. Πρόκειται για πιο στιβαρή και βαριά κατασκευή. Οι τευτονικοί ξυλόφουρνοι ή γερμανικοί ξυλόφουρνοι έχουν βάθος γύρω στα 6 με 8 μέτρα και είναι χωρισμένοι σε διαμερίσματα και ορόφους από μαλτεζόπλακες ή πυρότουβλα. Η φωτιά καίει στον χαμηλότερο όροφο, συνήθως με ξυλά ελιάς, βελανιδιάς ή πουρναριού, διαχέεται στην επάνω επιφάνεια που ψήνονται τα πεϊνιρλί που έχουν παραταχθεί σε διαφορετικές θέσεις ανάλογα με τη θερμότητα που χρειάζονται, ο φούρνος κλείνει με μια βαριά και μαντεμένια πόρτα και το ψήσιμο συνεχίζετε, γύρω στα 15 λεπτά χρειάζεται το πεϊνιρλί για να βγει ροδοκόκκινο και με μια λιωμένη γέμιση που σιγοκοχλάζει.
Δεν θέλει κόπο για να το απολαύσεις, κόβεις ένα κομμάτι από το χοντρό κομμάτι της ζύμης στις άκρες της γόνδολας, μια μικρή μπουκιά και το βουτάς στη γέμιση με το ζουμερό τυρί, έπειτα συνεχίζεις με το υπόλοιπο και πιο απολαυστικό κέντρο του του χωρίς πολύ ζύμη.
Δείτε εδώ :
Η Μυρσίνη Λαμπράκη λατρεύει το κρέας και το ψήσιμο και είναι η πρώτη Master Grill Chef στην Ελλάδα. Μαγείρισσα, συντάκτρια και παρουσιάστρια εκπομπών μαγειρικής γνωρίζει όλα τα μυστικά του meat & grill.
Δεν Υπάρχουν Σχόλια