0
Ακολούθησε μας στο instagram @meatandgrillstories για να βλέπεις όλες τις καινούργιες συνταγές σε βίντεο
Know How

ΠΩΣ ΝΑ ΨΗΣΕΤΕ ΤΕΛΕΙΑ ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

18 Μαρτίου 2024

Μπορεί να μας φαίνεται εύκολο να «πετάξουμε» μερικές γαρίδες στη σχάρα, υπάρχουν όμως 2-3 μυστικά και κόλπα που θα μας βοηθήσουν να τις ψήσουμε ακόμα καλύτερα!
Το μυστικό για τέλεια ψητές γαρίδες  ξεκινά, από την επιλογή της γαρίδας έως τα καρυκεύματα και το πώς τις περνάμε σε σουβλάκια για να καταλήξουν στη σχάρα μας. Το κομμάτι του ψησίματος είναι το μόνο εύκολο και δύσκολο μαζί, αφού πρέπει να είναι εξαιρετικά γρήγορο και εκεί την πατάμε οι περισσότεροι. Το υπερβολικό ψήσιμο, είναι το μεγαλύτερο λάθος που συνήθως καταστρέφει τις γαρίδες μας και τις κάνει να μοιάζουν με στεγνό και μπαγιάτικο «φρούτο».

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΓΑΡΙΔΑ

Στην αγορά,  θα βρούμε μια ποικιλία από γαρίδες που κυμαίνονται σε μέγεθος από πολύ μικρό, το γνωστό μας Συμιακό γαριδάκι, (το οποίο, δεν κάνει για ψήσιμο στη σχάρα) έως πολύ μεγάλο. Οι μεγάλες φυσικά Νο 1, Νο 2 και οι γαρίδες  jumbo είναι οι πιο κατάλληλες και έχουν το ιδανικό μέγεθος για τη σχάρα.Για να καθορίσουμε την ποσότητα που θα χρειαστούμε, λαβαίνουμε υπόψη την μέτρηση ανά μισό κιλό. Με ένα μεσαίο μέγεθος θα πάρουμε περίπου 30 ή περισσότερες γαρίδες ανά μισό κιλό και περίπου 20 γαρίδες jumbo. Εάν οι γαρίδες  είναι το κύριο πιάτο μας, υπολογίζουμε 10 γαρίδες το άτομο και εάν τις έχουμε ψήσει με τα κελύφη τους λίγο λιγότερες. Για λόγους ασφάλειας και γεύσης, δεν καταψύχουμε ξανά τις γαρίδες που έχουν ξεπαγώσει. Εάν δεν έχουμε πάντα φρέσκες γαρίδες, υπάρχουν και οι κατεψυγμένες, οι όποιες συνήθως είναι πολύ καλής ποιότητας!

ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΓΑΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΙΑ

Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι γαρίδες μας είναι φρέσκες, ακόμα και αν τις έχουμε αγοράσει κατεψυγμένες.  Οι σωστά  αποψυγμένες γαρίδες έχουν ημιδιαφανή και λαμπερή σάρκα και μυρίζουν ευχάριστα. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος να ξεχωρίσουμε, πότε μια γαρίδα είναι φρέσκια, είναι η μυρωδιά! Αυτές που είναι φρέσκες και κατάλληλες για φαγητό, έχουν μια ελαφριά μυρωδιά αλμυρού νερού –τυχόν έντονες, όξινες οσμές, ειδικά η μυρωδιά της αμμωνίας, υποδηλώνουν ότι πρέπει να τις πετάξουμε!  Επίσης, δεν πρέπει να τρώμε γαρίδες που μυρίζουν χλώριο ή μυρωδιές, τις οποίες θα μπορούσαν να έχουν πάρει κατά τη διάρκεια του ψαρέματος τους ή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατάψυξης. Μερικές φορές οι γαρίδες μπορούν να μυρίζουν και λίγο σαν ιώδιο, αλλά αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Είναι πιθανό να οφείλεται στο πλαγκτόν που τρώνε, οπότε είναι απολύτως φυσικό. Αν και δεν είναι απαραίτητο, υπάρχει ένας απλός τρόπος για να φύγει η μυρωδιά και η γεύση του ιωδίου:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα με 1 λίτρο νερό.
  • Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις αφήνετε να μουλιάσουν για 10 λεπτά.
  • Ξεπλένουμε με κρύο νερό.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

Υπάρχουν δύο μεγάλα ερωτήματα που αφορούν το μαγείρεμα-ψήσιμο της γαρίδας και εδώ θα θυμηθώ τον αγαπημένο μου Άμλετ !
Με  κέλυφος ή χωρίς κέλυφος; Με το εντεράκι τους ή χωρίς ;Κάθε μια περίπτωση έχει τα πλεονεκτήματά της και δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. Αν και οι περισσότεροι προτιμούν τις γαρίδες  χωρίς κέλυφος, η κρατσανιστή, ζουμερή και πλούσια γεύση ολόκληρης της γαρίδας που ψήνεται με το κέλυφός της, πιστέψτε με, δεν υπάρχει!  Επίσης, ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχει το ψήσιμο της με το κέλυφος, είναι ότι έτσι κρατάνε τους  χυμούς τις και δεν «στεγνώνουν» πάνω στη σχάρα.Για να καθαρίσουμε το εντεράκι τους, πρέπει να αφαιρέσουμε το κέλυφος. Ανάλογα με τον τύπο της γαρίδας που αγοράζουμε, ενδέχεται να είναι ήδη καθαρισμένες και ξεφλουδισμένες.
Το να αφήσουμε τις γαρίδες με το κέλυφος , σημαίνει γρήγορη προετοιμασία, δεν έχουμε δηλαδή να κάνουμε πολλά πριν το ψήσιμο τους. Οι φιλοξενούμενοί μας θα πρέπει να αφαιρέσουν τα κελύφη μόνοι τους, ενώ τρώνε, αλλά τι αξία έχει λίγο χάος μπροστά στην γεύση της θάλασσας στο στόμα μας;Από την άλλη πλευρά, χωρίς το κέλυφος και το εντεράκι, οι γαρίδες είναι πιο εύκολο να περαστούν σε σουβλάκια. Αυτή είναι επίσης η καλύτερη επιλογή αν πρόκειται να τις καρυκεύσουμε με μια μαρινάδα, επειδή επιτρέπει την επιπλέον γεύση από την μαρινάδα που χρησιμοποιούμε να εισχωρήσει μέσα στις γαρίδες. Για να τις καθαρίσουμε χρησιμοποιούμε ένα μικρό, μυτερό μαχαίρι. Κόβουμε μια σχισμή κατά μήκος της πλάτης και αφαιρούμε τη μαύρη, ελαστική φλέβα-εντεράκι.

ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΗΤΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ

Με τις γαρίδες σας έτοιμες, ήρθε η ώρα για το διασκεδαστικό μέρος. Το να καρυκεύσουμε ή να μαρινάρουμε γαρίδες , μπορεί να είναι τόσο απλό ή περίπλοκο όσο εμείς θέλουμε και υπάρχουν πολλές νόστιμες συνταγές για να διαλέξουμε. Εξάλλου ένα μαρινάρισμα 30 λεπτών είναι αρκετό, όσον αφορά τις γαρίδες μια και δεν μιλάμε για rib eye !!
Αν ψάχνουμε για κάτι εύκολο, απλά τις εμπλουτίζουμε με ελαιόλαδο, αρωματισμένο βούτυρο ή μια σάλτσα μπάρμπεκιου. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε μια ποικιλία από βότανα και μπαχαρικά, όπως σκόρδο, πάπρικα ή καγιέν. Θα πάρουμε μια  φανταστικά πικάντικη γαρίδα, που ταιριάζει υπέροχα με λιωμένο  φρέσκο βούτυρο.  Εγώ αγαπώ μια μαρινάδα με χυμό λεμονιού , κόλιαντρο φρέσκο ψιλοκομμένο, βασιλικό και σκόρδο, δίνει στις γαρίδες  μια υπέροχα πικάντικη γεύση.

ΔΥΟ ΕΥΚΟΛΕΣ ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ

Μαρινάδα με βασιλικό & κόλιανδρο

  • 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο,
  • 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
  • Χυμός 1 μεγάλου λεμονιού
  • 1/2 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 1 έως 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
  • 1/4 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
  • 1 πρέζα λευκό πιπέρι (προαιρετικά)

Μαρινάδα με πορτοκάλι & τεκίλα

  • 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι (συμπυκνωμένο, αραιωμένο)
  • 1/4 φλιτζ. χυμό λάϊμ (φρέσκο, περίπου 2 λάϊμ)
  • 1/8 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1/8 φλιτζάνι τεκίλα
  • 1 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι (triple sec ή Cointreau)
  • 1/4 φλιτζάνι κόλιαντρο (ψιλοκομμένο)
  • 1/4 φλιτζάνι γλυκό κρεμμύδι, πολτοποιημένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1/2 κ.γ. σκόνη κάρυ
  • 1/2 κ.γ. αλάτι (Kosher)
  • 1/2 κ.γ. κύμινο σκόνη
  • 1/4 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΓΑΡΙΔΑΣ

Ενώ μπορούμε απλά να πετάξουμε μερικές μεμονωμένες γαρίδες στη σχάρα, τα σουβλάκια διευκολύνουν πολύ το ψήσιμο τους. Εξαλείφουν τον κίνδυνο να μας πέσουν οι γαρίδες ανάμεσα από την σχάρα στα κάρβουνα και  μπορούμε να αφαιρέσουμε και να γυρίσουμε ένα σουβλάκι γρηγορότερα από τις μεμονωμένες γαρίδες (εκτός αν είσαι ταχυδακτυλουργός με την λαβίδα).
Εάν χρησιμοποιήσουμε ξύλινα καλαμάκια, καλύτερα είναι να τα μουλιάσουμε σε κρύο νερό για 30 λεπτά πριν, για να αποτρέψουμε το κάψιμο του ξύλου και να μειώσουμε την πιθανότητα να φάμε ξύλινα θραύσματα. Εάν χρησιμοποιήσουμε μεταλλικά σουβλάκια, μια μικρή ποσότητα μαγειρικό λάδι σε σπρέι θα διευκολύνει το πέρασμα των γαρίδων στη σούβλα.

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗ ΣΟΥΒΛΑ Ή ΤΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να περάσουμε τις γαρίδες στα ξύλινα ή μεταλλικά καλαμάκια μας:
Τρύπημα κατευθείαν στη μέση του σώματος : αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνότερα για μεγαλύτερες  γαρίδες ή καραβίδες  επειδή έχουν πιο σφιχτό σώμα, αλλά μπορούμε επίσης, να περάσουμε και μικρότερες γαρίδες κατά μήκος. Αυτό γίνεται ευκολότερο,  εάν επιλέξουμε να κρατήσουμε το κέλυφος με αποτέλεσμα ένα όμορφο, ίσιο σουβλάκι με ωραία εμφάνιση.Τρύπημα 2 φορές, στο κεφάλι και την ουρά: Η πιο συνηθισμένη μέθοδος για τις γαρίδες είναι να τις τρυπήσουμε σε δύο σημεία, τονίζοντας  και διατηρώντας  έτσι τη σφιχτή καμπύλη τους. Απλά κρατάμε την  κάθε γαρίδα όρθια μπροστά μας και τρυπάμε με το καλαμάκι μία φορά στην κορυφή και μία κοντά στην ουρά. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορούμε να περάσουμε μία μόνο γαρίδα κάθε φορά, εάν έχουμε το κατάλληλο, μεγάλο μέγεθος που απαιτείται.Τρύπημα και πέρασμα σε 2 καλαμάκια : Για να ενισχύσουμε τα σουβλάκια με τις γαρίδες, διασφαλίζοντας ότι δεν θα μας πέσει κάποιο στη φωτιά, χρησιμοποιούμε δύο καλαμάκια. Τρυπάμε κάθε γαρίδα στο κεφάλι και την ουρά, αλλά το ίδιο κάνουμε και δεύτερη φορά με άλλο καλαμάκι. Αυτή η μέθοδος επίσης, κάνει ακόμα πιο εύκολο το γύρισμα τους στην σχάρα.
Με όποιον από τους παραπάνω  τρόπους επιλέξουμε να τα φτιάξουμε, προσοχή δεν τις «στριμώχνουμε»!  Αφήνουμε λίγο χώρο μεταξύ τους, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και δεδομένου ότι ψήνονται γρηγορότερα από τα λαχανικά, είναι καλύτερο να έχουμε περάσει τις γαρίδες μόνες τους, σε ξεχωριστά σουβλάκια.

ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ!

Το τελευταίο μυστικό μου για υπέροχες γαρίδες στη σχάρα είναι το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά! Πρέπει να αποφύγουμε την υψηλή θερμοκρασία , γιατί ψήνονται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να παρά- ψηθούν, να «στεγνώσουν» και να καταστρέψουμε την ζουμερή τους σάρκα.Περιμένουμε να πέσει η φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. (Θα πρέπει να μπορούμε να κρατάμε το χέρι μας πάνω στη σχάρα για τέσσερα δευτερόλεπτα). Μόλις αποκτήσουμε την ιδανική θερμοκρασία, τοποθετούμε τις γαρίδες στη σχάρα,  σε κάποια απόσταση μεταξύ τους- δεν τα «στριμώχνουμε»! Οι φρέσκες, γαρίδες , έχουν ψηθεί,  όταν ολόκληρο το σώμα πάρει διαφορετικό χρώμα – συνήθως από γκρι σε ροζ – και έχει μια μαργαριταρένια,  αδιαφανή εμφάνιση. Αυτό θέλει  περίπου 5 λεπτά ψήσιμο με ένα μόνο γύρισμα ενδιάμεσα.

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανέβασε τη φωτογραφία σου στα Social Media, κάνε tag @meatandgrillstories για να μη χάσουμε καμία δημιουργία σου!

FACEBOOKINSTAGRAM

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

    Γράψε Το Σχόλιό Σου

    x

    Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.