0
Ακολούθησε μας στο instagram @meatandgrillstories για να βλέπεις όλες τις καινούργιες συνταγές σε βίντεο
Know How

ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΣΤΟΥ ΨΗΣΤΗ

13 Ιουνίου 2018

Όπως σοφά λέει ο λαός μας τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα! Που σημαίνει ότι δεν πας ποτέ να ψήσεις ξυπόλυτος στα αγκάθια… Δηλαδή, μια λαβίδα με μακρύ χέρι θα την χρειαστείς, γιατί με το πιρούνι θα καείς, ένα φτυαράκι για να μετακινείς και να τροφοδοτείς με κάρβουνα τη ψησταριά σου σίγουρα! Αυτό θα σε βοηθήσει και να σταχτώσεις τα κάρβουνά σου, για να κοιμήσεις τη φωτιά και να μην γίνουν όλα σταχτή και μπούλμπερη… Επιπλέον καλό είναι να έχεις, για να μην παιδεύεσαι, τη σωστή «καμινάδα» που θα σε βοηθήσει να ανάψεις γρήγορα το κάρβουνο και να μην πετάς κάθε τόσο στη φωτιά οινόπνευμα γιατί έτσι κινδυνεύουμε να καούμε εμείς και όλη η γειτονιά. Άσε που οι μπριζολίτσες σου θα μυρίζουν σα δωμάτιο νοσοκομείου! Όλα αυτά και άλλα πολλά, εδικά αν είσαι μερακλής στο ψήσιμο, θα τα προμηθευτείς σιγά σιγά αλλά εκείνο που πρέπει σίγουρα να αγοράσεις πρώτο είναι ένα θερμόμετρο κρέατος για να ξέρεις τι σου γίνεται «εντός» και να μην τρως καρβουνιασμένη τη μπριζολίτσα σου.

1. ΛΑΒΙΔΑ
Η λαβίδα σίγουρα είναι το πιο σκληρά «εργαζόμενο» εργαλείο απ’ όλα. Θα χρειαστείτε δυο ζευγάρια στάνταρ. Ένα για να μεταφέρετε το ωμό φαγητό στη σχάρα και άλλο ένα ζευγάρι (καθαρή λαβίδα που δεν έχει ακουμπήσει ωμό κρέας, ψάρι ή πουλερικό) για να μετακινήσετε το ψημένο φαγητό. Εγώ προτείνω και ένα τρίτο ζευγάρι για να μετακινείτε τα κάρβουνα (εννοείται όχι με πλαστικές άκρες μπροστά).

2. ΒΟΥΡΤΣΑ καθαρισμού ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ
Ψάξτε για ένα στέρεο μοντέλο, με μακριά λαβή και τρίχες από ανοξείδωτο ατσάλι. Χρησιμοποιήστε τη βούρτσα για να καθαρίσετε τις σχάρες πριν και μετά το μπάρμπεκιου και θα περιορίσετε πολλά προβλήματα με φαγητό που κολλάει στις σχάρες. Επιπλέον, το φαγητό σας δεν θα μυρίζει σαν χθεσινοβραδινό γεύμα. Αντικαταστήστε τη βούρτσα όταν οι τρίχες θα έχουν φθαρεί περίπου στο μισό του αρχικού τους μήκους.

3. ΔΙΑΤΡΗΤΗ ΨΗΣΤΑΡΙΑ ή ΜΙΚΡΗ ΣΧΑΡΑ
Μια διάτρητη ψησταριά/σχάρα κάνει πολύ τρυφερό το φιλέτο ψαριού και τα μικρά κομμάτια φαγητού, όπως τα κομμένα λαχανικά που μπορεί υπό άλλες συνθήκες να έπεφταν ανάμεσα στις σχάρες. Αν προθερμανθεί σωστά μια σχάρα από ανοξείδωτο ατσάλι, θα δώσει ωραία καραμελένια απόχρωση στο φαγητό και θα του επιτρέψει να πάρει γεύση καπνιστού από τα κάρβουνα.

4. ΚΑΜΙΝΑΔΑ
Πανέξυπνο απλό gadget! Η καμινάδα, σας επιτρέπει να ανάψετε τα κάρβουνα γρηγορότερα και πιο ομοιόμορφα από ότι με το υγρό ανάφλεξης. Και ποιός θέλει όλα αυτά τα χημικά από το υγρό ανάφλεξης; H χωρητικότητά του πρέπει να είναι τουλάχιστον 3- 5 λίτρα και να παίρνει μπριγκέτες, περίπου 80 με 100 κομμάτια. Επίσης, θα πρέπει να έχει δύο λαβές, μια λαβή που δεν θερμαίνεται για να σηκώνετε την καμινάδα και μια λαβή με αρθρωτή κορυφή για υποστήριξη όταν πετάτε τα καυτά κάρβουνα στη σχάρα.

5. ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ
Αρκεί απλά να κάψετε ένα ωραίο κομμάτι κρέας μια φορά για να μάθετε τη σημασία ενός καλού ψηφιακού θερμόμετρου άμεσης ένδειξης. Μικρό και σχετικά φθηνό, ένα θερμόμετρο άμεσης ένδειξης είναι σημαντικό για να μετράτε γρήγορα την εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος. Για να έχετε την ακριβέστερη ένδειξη, εισχωρήστε μέσα στο πιο χοντρό τμήμα του κομματιού και αποφύγετε την επαφή με το κόκαλο, καθώς το κόκαλο είναι αγωγός θερμότητας. Δείτε εδώ :ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΚΡΕΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ!.

6. ΔΙΣΚΟΣ ΨΗΤΟΥ
Έμαθα την αξία ενός γερού δίσκου όταν ήμουν στη σχολή μαγειρικής, όπου υπήρχαν ντουζίνες προσβάσιμοι δίσκοι σε κάθε κουζίνα. Ένας ρηχός δίσκος, είναι μια καταπληκτική φορητή επιφάνεια εργασίας για να λαδώσετε και να βάλετε καρυκεύματα στο φαγητό, και δεν υπάρχει κάτι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε σαν δίσκο τοποθέτησης του φαγητού που βγαίνει από το γκριλ μέχρι να το μεταφέρετε στην «καλή» σας πιατέλα.

7. ΒΟΥΡΤΣΑ ΕΠΑΛΗΨΗΣ
Στο παρελθόν, οι βούρτσες ήταν φτιαγμένες από ξύλινη/πλαστική λαβή και συνθετικές/φυσικές τρίχες άγριου χοίρου. Σήμερα μπορείτε να τις βρείτε φτιαγμένες από ανοξείδωτο ατσάλι με τρίχες σιλικόνης που έχουν χάντρες στις άκρες για να βοηθάνε να γεμίζετε τη βούρτσα με τη σάλτσα ή τη μαρινάδα. Ενώ οι παλιού τύπου βούρτσες έπρεπε να πλυθούν στο χέρι, αυτό, το νέας τεχνολογίας στυλ, μπαίνει απευθείας στο πλυντήριο πιάτων. Τέλειο! Ωστόσο για μεγάλα κομμάτια και βαριού τύπου μπάρμπεκιου προτιμάμε τις λεγόμενες σφουγγαρίστρες! Δεν αστειεύομαι, μεγάλες επιφάνειες όπως τα μπρίσκετ ή τα spear ribs που χρειάζονται επαναλαμβανόμενες επαλείψεις με μαρινάδα αν αποφασίσεις να τις περάσεις με μικρό βουρτσάκι θα βραδιάσεις…

8. ΓΑΝΤΙΑ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ
Θα τα χρειαστείτε για προστασία στα χέρια και στους πήχεις σας όταν διαχειρίζεστε ένα φλεγόμενο κάρβουνο ή θέλετε να φτάσετε κάτι στο πίσω μέρος του καυτού γκριλ ή μπάρμπεκιου. Πιθανόν να τα πλύνετε πολλές φορές, για αυτό επενδύστε σε γάντια από υλικά καλής ποιότητας και αντοχής. Τα γάντια μπάρμπεκιου από σιλικόνη είναι εύκολα στη φροντίδα γιατί μπορείτε απλά να τα σκουπίσετε όταν λερωθούν από λάδια, αλλά τα πάνινα μονωτικά γάντια θα δώσουν μεγαλύτερη επιδεξιότητα στα χέρια σας και κυρίως στα δάχτυλα διότι τους επιτρέπουν να κινούνται.

9. ΣΠΑΤΟΥΛΕΣ
Ψάξτε για σπάτουλες με μακριά λαβή ή σχεδιασμένη με κυρτό λαιμό (για αντιστάθμισμα) έτσι ώστε η σπάτουλα να είναι χαμηλότερα από τη λαβή. Αυτό θα σας διευκολύνει στο να σηκώσετε το φαγητό από τη σχάρα. Η σπάτουλα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 εκ. (4 ίντσες) φαρδιά. Επίσης, υπολογίστε πως χρειάζεστε μακρύτερη σπάτουλα για να γυρίσετε ένα ολόκληρο ψάρι.

10. ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΜΕΤΑΛΙΚΑ, ΣΟΥΒΛΕΣ ΦΑΡΔΙΕΣ ΠΛΑΚΕ
Τα σουβλάκια από μπαμπού είναι απλά και φθηνά, όμως χρειάζεται να τα μουσκέψετε σε νερό για τουλάχιστον 30′ πριν τα γεμίσετε, για να αποφευχθεί το κάψιμο του ξύλου. Αν δεν θέλετε αυτή τη βαβούρα, χρησιμοποιήστε μεταλλικά σουβλάκια ή παγωμένα σουβλάκια μπαμπού (τα οποία τα έχετε μουσκέψει και βάλει σε μια σακούλα στην κατάψυξη από πριν). Τα πλακέ μεταλλικά σουβλάκια είναι κατάλληλα για κεμπάπ και κομμάτια κρέατος που χρειάζονται να είναι πλατιά ενώ αυτά με τις δύο μυτερές άκρες, είναι ωραία γιατί δεν αφήνουν να γυρίζει το φαγητό όταν περιστρέφετε τα σουβλάκια.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΝΑ ΈΧΕΤΕ

1. ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΚΡΕΑΤΟΣ
Ενώ ένα θερμόμετρο άμεσης ένδειξης είναι απαραίτητο, το ασύρματο θερμόμετρο είναι μια τέλεια μικρή πολυτέλεια για κάθε ψήστη. Είναι ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας που ανιχνεύει τη θερμοκρασία του κρέατος χρησιμοποιώντας ασύρματο καθετήρα. Μπορείτε να απομακρυνθείτε από το μπάρμπεκιου και ένας βομβητής θα σας πει πότε είναι έτοιμο το φαγητό σας.

3. ΜΙΚΡΟ ΦΤΥΑΡΙ
Αυτό το εργαλείο της λίστας μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά ένα μικρό φτυάρι είναι πολύ χρήσιμο για να μετακινείτε το κάρβουνο. Μπορείτε να αγοράσετε ένα φτυάρι για αυτή τη δουλειά, συγκεκριμένα από έναν έμπορο λιανικής για μπάρμπεκιου, ή να αγοράσετε ένα μικρό φτυάρι (χωρίς πλαστικά μέρη) από ένα κατάστημα με εργαλεία ή είδη κήπου.

4. ΣΟΥΒΛΑ
Είναι αλήθεια ότι μπορείτε να ψήσετε κοτόπουλο, γαλοπούλα ή φιλέτο χοιρινό πάνω στο μπάρμπεκιου χωρίς σούβλα αλλά υπάρχει κάτι υπέροχα γοητευτικό και Ελληνικό στο φαγητό που περιστρέφεται πάνω από τη φωτιά. Πολλοί επίσης ισχυρίζονται ότι η σούβλα κάνει το κρέας να ψηθεί στο ζουμί του καθώς μαγειρεύεται. Συμφωνώ ότι το φαγητό βγαίνει πιο ζουμερό, οπότε είμαι υπέρ της σούβλας.

5. ΔΟΧΕΙΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ
Διαθέσιμα σε μεγάλα και μικρά μεγέθη, τα δοχεία μίας χρήσης από αλουμινόχαρτο προσφέρουν πολλές ανέσεις. Χρησιμοποιήστε τα για να μετακινήσετε φαγητό από και προς το μπάρμπεκιου, να διατηρήσετε το φαγητό ζεστό πάνω στη σχάρα, να μουσκέψετε κομμάτια ξύλου μέσα τους ή να τα βάλετε κάτω από το μπάρμπεκιου για να συγκεντρώνουν ότι στάζει και να διατηρήσουν τα κάρβουνα του μπάρμπεκιου καθαρά.

6. ΤΗΓΑΝΙ ΑΠΟ ΧΥΤΟΣΙΔΗΡΟ
Ένα μεγάλο τηγάνι από χυτοσίδηρο σας επιτρέπει να φτιάξετε φαγητά τύπου ομελέτας, παέγιας, τσίλι κον καρνε, αναποδογυρισμένου κέικ ανανά κ.α. Μόλις ζεσταθεί στο μπάρμπεκιου, μπορείτε να σοτάρετε, να βράσετε ή να συμπυκνώσετε σάλτσες ή να ψήσετε σχεδόν τα πάντα εκεί μέσα χωρίς να ανησυχείτε ότι το τηγάνι θα βγάλει χρώμα ή θα χαλάσει. Θα σας κρατήσει για πάντα.

7. ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΣΦΡΑΓΙΖΟΥΝ
Το να μαρινάρετε φαγητό σε πλαστικές σακούλες σας επιτρέπει να «σπρώξετε» λίγη περισσότερη από τη μαρινάδα πάνω από το φαγητό, ιδιαίτερα όταν στριμώχνετε τη σακούλα μέσα σε μπολ, πράγμα που σας δίνει καλύτερη κάλυψη και γρηγορότερους χρόνους μαριναρίσματος. Επίσης, οι σακούλες που σφραγίζουν δεν αφήνουν ξεραμένους λεκέδες στο ψυγείο σας και στα σκεύη σας.

8. ΣΧΑΡΕΣ ΓΙΑ BACK ΚΑΙ SPEAR RIBS
Το σύρμα της σχάρας αυτής αντέχει πολλές στρώσεις από όρθια παϊδάκια και βοηθάει ώστε η θερμότητα να περικυκλώνει τα παϊδάκια, ψήνοντάς τα ομοιόμορφα, και οδηγεί το λίπος του χοιρινού να στάξει κάτω και μακριά από τα παϊδάκια. Επιπλέον, ελευθερώνει χώρο στις σχάρες μαγειρέματος του μπάρμπεκιου για να ψήσετε και άλλο φαγητό ταυτόχρονα.

9. ΚΑΛΑΘΙ ΨΑΡΙΟΥ
Πολλοί άνθρωποι διστάζουν να ψήσουν στα κάρβουνα ψάρι, ειδικά ολόκληρο, από φόβο ότι θα κολλήσει και θα διαλυθεί πάνω στις σχάρες. Για αυτούς λοιπόν, υπάρχουν αρθρωτά καλάθια που παρέχουν κάποιο βαθμό απόστασης από τη σχάρα ψησίματος, τα οποία επίσης κάνουν το γύρισμα παιχνιδάκι. Το να μαγειρεύετε με ένα τέτοιο καλάθι σίγουρα ξεπερνάει την εναλλακτική του να μαγειρεύετε το ψάρι μέσα στο σπίτι και να το μυρίζετε για μέρες.

11. ΤΡΙΦΤΗ ΓΙΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Γιατί σαν τα φρεσκοτριμμένα μπαχαρικά δεν έχει! Θα σου φανεί άλλωστε χρήσιμος και για μίγματα μπιφτεκιών, κεμπάπ και λουκάνικων.

12. ΖΥΓΑΡΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Γιατί πολλές φορές η ακρίβεια δεν είναι απαραίτητη μόνο στο παντεσπάνι της τούρτας αλλά και στο ψήσιμο του μπρίσκετ.

13. ΔΕΡΜΑΤΙΝΕΣ ΠΟΔΙΕΣ
Ακριβό το σπορ αλλά όμορφο και για μια ζωή! Δεν καίγεσαι, δεν λαδώνεσαι και είσαι ωραίος και μοιραίος ψήστης. Άσε που αρέσει στα κορίτσια και αντίστοιχα στα αγόρια.

 

15. ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΙΡΟΥΝΕΣ ΣΤΕΡΕΩΣΗΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΤΡΦΗ ΚΡΕΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΣΟΥΒΛΑ
Για πρακτικούς και λιγότερο ρομαντικούς λόγους. Πρώτον σκουριάζουν εύκολα ειδικά αν δεν τις περάσεις με λάδι πριν τις αποθηκεύσεις. Δεύτερον ανάλογα το κομμάτι του κρέατος χρειάζεσαι και την ειδική πιρούνα. Διαφορετική για το αρνί, διαφορετική για την γουρουνοπούλα, διαφορετική για την κότα και σίγουρα διαφορετική για ένα τρυφερό καρέ χοιρινό ή μοσχαρίσιο που έχετε αποφασίσει να το απολαύσετε στη σούβλα.

 

Μυρσίνη Λαμπράκη
mirsinicookings@gmail.com

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανέβασε τη φωτογραφία σου στα Social Media, κάνε tag @meatandgrillstories για να μη χάσουμε καμία δημιουργία σου!

FACEBOOKINSTAGRAM

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

    Γράψε Το Σχόλιό Σου

    x

    Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.