0
Ακολούθησε μας στο instagram @meatandgrillstories για να βλέπεις όλες τις καινούργιες συνταγές σε βίντεο
Know How

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

18 Μαρτίου 2024

Η αλήθεια είναι πως είμαι λάτρης του κρέατος ωστόσο, δεν θα πω όχι και στα θαλασσινά! Καλαμαράκια, μύδια, χταποδάκι και γαριδούλες είναι μεζεδάκια αγαπημένα!!! Και φυσικά είναι αυτά που μας σώζουν τις μέρες της νηστείας… Πόσο λαδερό και όσπριο να αντέξουμε!!!
Για να γίνουν όμως τα θαλασσινά μας όπως πρέπει στη σχάρα και όχι σαν λάστιχο, που το μασάς για ώρες… καλό είναι να ξέρουμε κάποια βασικά πράγματα όπως θερμοκρασίες και χρόνους ψησίματος και σας τα έχω όλα εδώ!

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Είναι καλύτερο να επιλέξουμε μεγάλα ως επί το πλείστον καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα, γύρω στα 250-300 γρ. το κάθε ένα. Τα μικρά είναι εύκολο να στεγνώσουν στη σχάρα. Επίσης τα θράψαλα τα προτιμάμε για συνταγές κατσαρόλας καθώς είναι πιο σκληρά.

Χρόνοι ψησίματος
Κάρβουνα: η θράκα θα πρέπει να είναι δυνατή. Το χέρι μας θα πρέπει να αντέχει πάνω από τα κάρβουνα περίπου 5 δευτερόλεπτα, όχι παραπάνω και σε απόσταση 10 εκ. περίπου. Πριν ψήσουμε τα καλαμάρια θα πρέπει να έχουμε περάσει τις σχάρες μας με λίγο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για να μη μας κολλήσουν. Ψήνουμε περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
Γκάζι: Προθερμαίνουμε σε δυνατή φωτιά και ψήνουμε για 5 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά.

ΧΤΑΠΟΔΙ

Επιλέγουμε ένα μεγάλο σχετικά χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο, από 1 ½ κιλό και πάνω καθώς στο ψήσιμο τείνει να μαζεύει πολύ.

Χρόνοι ψησίματος
Κάρβουνα: η θράκα πρέπει να είναι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία και το χέρι μας να αντέχει για περίπου 10 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκ. Τα πλοκάμια από ένα μεγάλο χταπόδι χρειάζονται συνολικά περίπου 20 λεπτά ψήσιμο. Αν η φωτιά είναι πολύ δυνατή και υπάρχει πιθανότητα να σας καεί το χταπόδι αραιώστε ή σταχτώστε τη φωτιά ή ανεβάστε τη σχάρα μια σκάλα πιο πάνω.
Γκάζι: ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 30 λεπτά συνολικά γυρίζοντας τακτικά.

ΓΑΡΙΔΕΣ

Επιλέγουμε μεγάλες ή μέτριες προς μεγάλες γαρίδες τις οποίες ψήνουμε ολόκληρες, με το κέλυφος και τα κεφάλια δηλαδή. Πριν τις βάλουμε στη σχάρα τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με λίγο λάδι.

Χρόνοι ψησίματος
Κάρβουνα: η θράκα θα πρέπει να είναι δυνατή. Το χέρι μας θα πρέπει να αντέχει πάνω από τα κάρβουνα περίπου 5 δευτερόλεπτα, όχι παραπάνω και σε απόσταση 10 εκ. περίπου. Οι γαρίδες δεν θέλουν πολύ ψήσιμο χρειάζονται συνολικά περίπου 3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να φαίνεται πως το ζουμί τους βράζει.
Γκάζι: χρειάζεται δυνατή φωτιά και ψήσιμο περίπου 3 λεπτά και σε αυτή την περίπτωση. Εννοείται πως τις γυρνάμε για να ψηθούν ομοιόμορφα.

ΜΥΔΙΑ

Επιλέγετε πάντα φρέσκα μύδια από πηγή που εμπιστεύεστε, τα κατεψυγμένα είναι συνήθως πιο σκληρά και «λαστιχωτά». Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τα καθαρίσετε: τρίβετε τα μύδια με μια σκληρή βούρτσα και βγάζετε κάθε «τριχούλα» ή υπολείμματα από πετρούλες. Ξεπλένετε με αρκετές αλλαγές κρύου νερού, έπειτα πετάτε κάθε μύδι που είναι ανοικτό και δεν κλείνει όταν είναι κάτω από τη βρύση. Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα όστρακα παρακάμπτετε την παραπάνω διαδικασία.

Χρόνοι ψησίματος
Κάρβουνα: η θράκα θα πρέπει να είναι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Θα πρέπει να είστε σε θέση να κρατάτε το χέρι σας περίπου 2,5 εκ. πάνω από τη σχάρα για 2 έως 3 δευτερόλεπτα. Ψήνετε για 5-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο ζουμερά θέλετε τα μύδια σας. Όσα μύδια δεν ανοίξουν στο ψήσιμο δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση και θα πρέπει να τα πετάξετε αμέσως.
Γκάζι: ψήνετε και εδώ σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία με το καπάκι κλειστό για 5-10 λεπτά.

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανέβασε τη φωτογραφία σου στα Social Media, κάνε tag @meatandgrillstories για να μη χάσουμε καμία δημιουργία σου!

FACEBOOKINSTAGRAM

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

    Γράψε Το Σχόλιό Σου

    x

    Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.