0
Ακολούθησε μας στο instagram @meatandgrillstories για να βλέπεις όλες τις καινούργιες συνταγές σε βίντεο
Know How

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΣΟΥ!

2 Ιανουαρίου 2024

Το να αγαπάς το ψήσιμο σημαίνει και να αγαπάς την ψησταριά σου! Όπως σε κάθε καλή σχέση, έτσι και ο καθαρισμός της ψησταριάς μας θέλει χρόνο και κόπο! Ευτυχώς όμως, όχι πολύ προσπάθεια, αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μου!  Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ένα κορυφαίο μοντέλο ή για μια απλή και φτηνή ψησταριά, με την σωστή συντήρηση και καθαρισμό οποιαδήποτε ψησταριά είναι σίγουρο ότι θα ψήνετε σε αυτήν για πολλά χρόνια.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΧΑΡΑΣ

Αφού ανάψετε την φωτιά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίσετε τη σχάρα στη ψησταριά σας. Η σχάρα έχει την περισσότερη χρήση και για αυτό θα πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας στο καθαρισμό της, διότι τα τρόφιμα έρχονται σε άμεση επαφή μαζί της. Αυτό δεν ισχύει μόνο στις ψησταριές του κάρβουνου, αλλά και σε ψησταριές υγραερίου και πέλλετ!
Το «κάψιμο» της σχάρας σε δυνατή φωτιά, βοηθάει πολύ στον καθαρισμό της. Κάθε φορά που ανάβετε τη ψησταριά, αφήνετε τη σχάρα πάνω σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί για πέντε λεπτά.

Με αυτό τον τρόπο καίμε υπολείμματα τροφής που μπορεί να έχουν μείνει από προηγούμενα ψησίματα και στη συνέχεια με μια βούρτσα σχάρας και λίγο δύναμη θα έχουμε έτοιμη και καθαρή την σχάρα μας! Αν δεν έχετε ήδη αγοράσει, επενδύστε σε μια καλή βούρτσα σχάρας με μακριά λαβή και σταθερές τρίχες ή σε ένα καλό και σκληρό συρμάτινο σφουγγάρι.

ΛΑΔΩΝΕΤΕ ΤΗ ΣΧΑΡΑ

Μετά το καθάρισμα της σχάρας, το ερώτημα είναι «να λαδώσω ή να μην λαδώσω»;

Το λάδωμα της σχάρας βοηθάει στο να μην κολλήσει η τροφή κατά τη διάρκεια του ψησίματος στην σχάρα, είτε είναι κρέας, ψάρι ή λαχανικά. Για το λάδωμα, βουτάτε λίγο χαρτί κουζίνας σε λίγο λάδι, πιάνετε το χαρτί με μια λαβίδα και λαδώνετε ομοιόμορφα την σχάρα σας. Για πιο ευκολία, γεμίζετε ένα ψεκαστήρα και απλώς ψεκάζετε ελαφρά τη σχάρα σας!

Προσοχή όμως, μην χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ λάδι, γιατί σίγουρα αυτό θα προκαλέσει ανάφλεξη αν πέσει στους καυστήρες ή στο κάρβουνο.

ΜΗΝ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΗΝ ΣΧΑΡΑ

Έχετε τελειώσει με το ψήσιμο και όπως είναι φυσικό η σχάρα σας έχει καλυφθεί με μαύρα υπολείμματα; Η λογική σας λέει, ότι όσο είναι ζεστή την καθαρίζετε. Λάθος!

Αν έχετε μανία με την καθαριότητα σίγουρα θα σας ενοχλήσει να την αφήσετε βρώμικη, αλλά είναι αναγκαίο κακό! Μπορείτε να απομακρύνετε τα μεγάλα υπολείμματα τροφής που έχουν μείνει, αλλά το μαύρο χρώμα που περιβάλλει τη σχάρα θα σας βοηθήσει να την προστατέψετε μέχρι να ξανά- ψήσετε.

Ακόμη και αν έχετε καλυμμένη τη σχάρα σας τα υπολείμματα μαύρου χρώματος θωρακίζουν και δίνουν μια επιπλέον προστασία από τη σκουριά, ειδικά αν δεν χρησιμοποιείτε την σχάρα σας για πολύ συχνά ψησίματα.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ

Σίγουρα, μετά από μια μεγάλη μέρα με φίλους και πολύ φαΐ, στο τέλος του ψησίματος θα τεμπελιάσετε και δεν θα καθαρίσετε τη στάχτη από τα χρησιμοποιημένα κάρβουνα. Μεγάλο λάθος!
Η στάχτη πρέπει να καθαριστεί άμεσα, γιατί τα υπολείμματα που μένουν μπορεί να μαζέψουν υγρασία. Στάχτη + υγρασία, δημιουργούν ένα υλικό σαν τσιμέντο που μπορεί να επιφέρει μεγάλη δυσκολία στο καθαρισμό της λεκάνης της ψησταριά σας.

Για να ξεμπερδέψετε γρήγορα, κρατήστε έναν μεγάλο μεταλλικό κουβά δίπλα από τη σχάρα όπου μπορείτε να πετάτε τη στάχτη στο τέλος κάθε ψησίματος. Αυτό σας βοηθάει να τελειώσετε πιο εύκολα με την διαδικασία αυτή, όπως επίσης να απομακρύνετε με ασφάλεια κάρβουνα που είναι ακόμη ζεστά. Βάζετε κάπου τον κουβά οπού δεν θα βραχεί και αφού γεμίσει, πετάτε τη στάχτη στα σκουπίδια, αφού βεβαιωθείτε πρώτα, πως τα κάρβουνα και η στάχτη δεν καίγονται ακόμα. Η διαδικασία αυτή είναι ευκολότερη εάν χρησιμοποιήσετε ξυλοκάρβουνο, καθώς δημιουργεί σχετικά λιγότερη στάχτη από τις μπρικέτες.

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΨΗΣΤΑΡΙΑ

Αναφερόμαστε σε κλειστού τύπου ψησταριές barbeque οι οποίες συνήθως είναι από κεραμικό υλικό, ωστόσο και μια απλή ψησταριά με σχάρα χρειάζεται τη φροντίδα της.

Ο καθαρισμός της σχάρας της ψησταριάς και της στάχτης είναι πολύ σημαντικός, το υπόλοιπο της ψησταριάς όχι τόσο. Περίπου μια φορά το μήνα χρειάζεται για να καθαρίσετε εξωτερικά την ψησταριά σας με ένα πανί και λίγο υγρό καθαριστικό για να είναι ωραία και λαμπερή.

Διατηρείτε το εσωτερικό της ψησταριάς σας “βρώμικο” 

Όσον αφορά το εσωτερικό, αυτό χρειάζεται να σκουπιστεί με μια στεγνή χαρτοπετσέτα για να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα από τρόφιμα ή στάχτη, μην τρίψετε ποτέ το εσωτερικό της ψησταριάς όπως τη σχάρα. Μπορεί η ψησταριά να φαίνεται βρώμικη εσωτερικά, αλλά αυτό της κάνει διαχρονικά καλό. 

Όπως ένα καλό τηγάνι από μαντέμι που χρειάζεται να κάψει ξανά και ξανά έτσι και η ψησταριά χρειάζεται να κάψει στο εσωτερικό της. Το στρώμα που δημιουργείται από την καύση κατά τη χρήση είναι σημαντικό καθώς βοηθάει στον έλεγχο της θερμοκρασίας. 

Μια ψησταριά κλειστού τύπου που έχει χρησιμοποιηθεί πολύ και έχει δημιουργηθεί ένα καλό στρώμα θα είναι πιο εύκολο να διατηρήσει μια συγκεκριμένη εσωτερική θερμοκρασία θαλάμου σε σχέση με μια καινούργια, ειδικά αν χρησιμοποιείτε την ψησταριά σας και ως καπνιστήριο.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΤΗ ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΣΑΣ

Κάλυμμα ψησταριάς! Μπορεί να είναι προφανές, αλλά το κάλυμμα της ψησταριάς είναι απαραίτητο αν έχετε την ψησταριά σας σε εξωτερικό χώρο.

Δείτε εδώ και άλλα άρθρα μου, που μπορεί να σας ενδιαφέρουν :

Ίσως Σε Ενδιαφέρουν...

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανέβασε τη φωτογραφία σου στα Social Media, κάνε tag @meatandgrillstories για να μη χάσουμε καμία δημιουργία σου!

FACEBOOKINSTAGRAM

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

    Γράψε Το Σχόλιό Σου

    x

    Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.