Άραγε όταν λέμε πίτα, αλήθεια τι έχουμε στο μυαλό μας; Είμαι σίγουρη ότι ο κάθε ένας από εμάς έχει και κάτι άλλο στο νου του, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής του και τις γαστρονομικές του εμπειρίες. Αν είστε από την Ήπειρο και την Ευρυτανία η πίτα πρέπει να έχει σαράντα χειροποίητα αραχνοΰφαντα φύλλα. Αν έρχεστε από την Δυτική Μακεδονία κάθε φύλλο περιέχει πέντε φύλλα που ανοίγονται μαζί, κι αν από την Κρήτη τότε πίτα σημαίνει μικρά-μικρά πιτάκια τηγανιτά και γεμισμένα με χόρτα ή τυριά.
Αυτή είναι και η μαγεία αυτού του «φαγητού» στον ελλαδικό χώρο, συναντάμε δεκάδες είδη από πίτες, που διαφέρουν στην σύσταση, το σχήμα ακόμη και στον τρόπο ψησίματος τους. Άλλωστε με τον όρο πίτα, εννοούμε παρασκευές από φύλλο ή χυλό παραγεμισμένες με διάφορα υλικά.
Γι’ αυτό κι εγώ αποφάσισα να σας παρουσιάσω σήμερα την πιο τολμηρή «γυμνή» κι εύκολη χωρίς φύλλο πίτα.
Η συνταγή είναι από το βιβλίο μου ΤΑ ΧΟΡΤΑ, με 76 είδη χόρτων, 150 φωτογραφίες και 167 παραδοσιακές και δημιουργικές συνταγές!
ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ …
Η ονομασία πίτα πρωτοεμφανίζεται στα κείμενα περίπου τον 12ο μ.Χ. αιώνα και συνεχίζεται ως τις μέρες μας. Τον όρο πίτα συναντάμε στο ποιήματα του Θεόδωρου του Προδρόμου τον 12ο μ.Χ. αιώνα (κεραμόπιτα, απλή πίτα στο τηγάνι), σε γλωσσάρια των τελευταίων αιώνων της Βυζαντινής περιόδου, όπου η πλακόπιτα αναφέρεται ως είδος πλακούντος (Γλωσσάριο του Μεουρσίου) καθώς και σε κείμενα του 14ου μ.Χ. αιώνα ‘Βίος του οσίου Μαξίμου του Αθωνίτου’.
Οι αναφορές που έχουν για τη γέμιση αυτών των λεπτών ψωμιών, που άλλοτε ήταν στρογγυλά και άλλοτε μακρόστενα ή τρίγωνα με δυο ή περισσότερα φύλλα, περιορίζονται στα διάφορα τυριά, τα μπαχαρικά, το σουσάμι, τον άνηθο, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και το σιμιγδάλι. Αναφέρεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες στον άρτο τους, έβαζαν στην ζύμη διάφορα καρυκεύματα όπως μάραθο, δυόσμο και μέντα, για να διαφοροποιείται η γεύση των διαφόρων τύπων ψωμιών.
ΟΙ ΓΥΜΝΕΣ …
Οι πίτες που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία, έχουν σύντομο χρόνο παρασκευής και ενδείκνυνται για εκείνους με περιορισμένο χρόνο, αλλά συνάμα μεγάλη γαστρονομική φαντασία.
Αντί για φύλλο παρασκευάζεται συνήθως ένας πηχτός χυλός από καλαμποκίσιο αλεύρι που τοποθετείται στη βάση του ταψιού και πάνω από την γέμιση (χόρτα, σπανάκι, τυρί), κι ονομάζονται πλαστός, πασπαλόπιτα, κοφτόπιτα.. Στην κατηγορία της γυμνής πίτας ανήκουν, όμως, και παρασκευές όπου το φύλλο απουσιάζει εντελώς και απλά στο κάτω μέρος του ταψιού στρώνεται ένα λεπτό στρώμα από αλεύρι ή σιμιγδάλι. Ακολουθεί ένα μίγμα (χυλός) από λαχανικά (κολοκύθι ή γλυκοκολοκύθα ή πράσο ), αλεύρι, τραχανάς, ρύζι, αυγά και τυρί. Στην ομάδα αυτή ανήκουν και οι πίτες «τάρτες» όπως τις αποκαλούν, στις οποίες δυο φύλλα στρώνονται στην βάση του ταψιού, και η γέμιση απλά μπαίνει στη μέση (κοθρόπιτα – στριφτόπιτα).
Δείτε βήμα- βήμα την συνταγή και ακολουθείστε μας στο Instagram για περισσότερα Video.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Χρόνος προετοιμασίας : 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος : 45-50 λεπτά
ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα
1 κιλό σπανάκι φρέσκο, καθαρισμένο
1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες
1 ματσάκι μυρώνια
1 κ. σ. δυόσμο φρέσκο
3 φλ. τσ. σέσκουλα
3 φλιτζ.τσ. λάπαθα
3 φλ. τσ. παπαρούνες
1 φλ. τσ. μάραθο
2 φλ. τσ. καυκαλήθρες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι άνηθο
200 γρ. τραχανάς ξινός ή γλυκός
250 γρ. φέτα μαλακιά
250 γρ. κασέρι τριμμένο
4 αυγά
1/2 φλ. τσ. ηλιέλαιο
3 κ.σ. γιαούρτι αγελαδινό
1/2 κ. γλ. πάπρικα γλυκιά
2 κ.σ. αλεύρι για το πασπάλισμα του ταψιού
αλάτι
πιπέρι πράσινο
Για την κρούστα – από πάνω
2 αυγά
½ φλιτζ.τς. γάλα
2 κ.σ. γιαούρτι
3 κ.σ. κασέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε ένα βαθύ ταψί ρίχνετε όλα τα χορταρικά ψιλοκομμένα. Προσθέτετε το αλάτι και δουλεύετε με το χέρι σας τα χόρτα σαν να ζυμώνετε ψωμί, τρίβοντας τα παράλληλα με τις άκρες των δαχτύλων σας. Τα χόρτα σιγά- σιγά θα αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. Τα αφήνετε να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό, αφού τα πιέσετε ελαφρά ένα δυο φορές με το χέρι σας.
- Αδειάζετε το μίγμα από τα χόρτα σε ένα ευρύχωρο μπολ και στη συνέχεια ρίχνετε τον τραχανά, το ηλιέλαιο, τη φέτα τριμμένη, το μισό κασέρι, τα αυγά , αλάτι με προσοχή και το πιπέρι μαζί με την πάπρικα και ανακατεύετε με ένα κουτάλι ή με τα χέρια μας.
- Λαδώνετε ένα ταψί ελαφρά και πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Ρίχνετε το μίγμα στο ταψί και το στρώνετε με μια σπάτουλα. Χτυπάτε με το σύρμα σε ένα μπολ το μίγμα για την κρούστα και περιχύνετε την πίτα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45-50 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια ροδοκόκκινη κρούστα.
- Σερβίρετε την χορτόπιτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Δείτε εδώ και άλλες συνταγές μου :
- ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ Η ΑΠΙΘΑΝΗ!
- ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ – SHEPHERD’S PIE
- ΚΛΑΣΣΙΚΗ, ΑΓΓΛΙΚΗ STEAK PIE
- ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΗ
- ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΔΟΥΛΙ, ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
- ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΟΥΖΜΠΕΚΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
- ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΠΙΤΑ ΠΕΡΕΚ
- ΕΥΚΟΛΗ ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΟΡΤΑ
- ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΔΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΣΕΡΙ
Η Μυρσίνη Λαμπράκη λατρεύει το κρέας και το ψήσιμο και είναι η πρώτη Master Grill Chef στην Ελλάδα. Μαγείρισσα, συντάκτρια και παρουσιάστρια εκπομπών μαγειρικής γνωρίζει όλα τα μυστικά του meat & grill.
Δεν Υπάρχουν Σχόλια