Αναρωτιέστε πόσα διαφορετικά είδη κοτόπουλου σουβλάκι μπορεί να σερβίρει ένα εστιατόριο; Τρία; Τέσσερα; Ούτε καν!
Στην Ιαπωνία μπορεί να δοκιμάσετε δεκάδες, αλλά μη φανταστείτε τίποτα περίεργους συνδυασμούς με τρελά μπαχαρικά ή σάλτσες. Τα περισσότερα εστιατόρια Υakitori της Ιαπωνίας προσφέρουν μόνο δύο επιλογές για καρύκευμα: αλάτι και λευκό πιπέρι ή ένα γλυκό γλάσο σάλτσας σόγιας και μίριν ονόματι ταρέ (tare) και γνωστό διεθνώς ως τεριγιάκι σως. Τα σουβλάκια από μπαμπού θα μαγειρευτούν αργά επάνω σε ένα ειδικά σχεδιασμένο γκριλ κάρβουνου που επιτρέπει στον σεφ να περιστρέφει συνεχώς το κρέας, διατηρώντας το ζουμερό, και δημιουργώντας μια ροδοκόκκινη, ξεροψημένη κρούστα με μια απαλή αίσθηση καπνιστού.Στη χώρα του yakitori, την Ιαπωνία, είναι πολύ συνηθισμένο για ένα εστιατόριο να ειδικεύεται σε μία τεχνική. Έτσι λοιπόν, εάν έχετε διάθεση για τεμπούρα, τότε θα επιλέξετε το εστιατόριο που σερβίρει μόνο αυτό. Το ίδιο θα κάνετε κι αν σας έχει ανοίξει η όρεξη για yakitori. Αυτό το είδος υπερ-εξειδίκευσης οδηγεί σε μερικά λογικά αποτελέσματα: τα εστιατόρια που ειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο φαγητό γίνονται πολύ καλά σε αυτό και, ανεξάρτητα από το πόσο εξειδικευμένο και συγκεκριμένο είναι το θέμα τους, αναμφίβολα θα υπάρξει στο μενού τους και κάποιο πετυχημένο είδος καινοτομίας. Άλλωστε Το να κυνηγάς το τέλειο yakitori – γιαπωνέζικου στυλ κοτόπουλο σουβλάκι στη σχάρα – είναι μια δια βίου, πλήρης απασχόληση για μερικούς.Τούτων λεχθέντων, και πάλι οι επιλογές είναι αμέτρητες. Ένα yakitori μπορεί να περιλαμβάνει στήθος κοτόπουλου, φιλέτο κοτόπουλου, χόνδρους στήθους κοτόπουλου, κοπανάκια, κάθε μεμονωμένο τμήμα των φτερών, σουβλάκια από δέρμα κοτόπουλου, στομάχια (gizzards), συκώτια, καρδιές, μέχρι και τις κόγχες από τραγανό λίπος από την άκρη της ουράς του κοτόπουλου.Και το σημαντικό είναι ότι δεν χρειάζεται καμιά φοβερή εμπειρία, αφού καθένας μπορεί να φτιάξει πραγματικά υπέροχο yakitori στο σπίτι. Προσωπικά θεωρώ ότι, το πιο εύκολο και οικονομικό yakitori είναι το negima. Πρόκειται για ζουμερά κομμάτια από κοπανάκια που εναλλάσσονται σε ένα σουβλάκι με φρέσκο κρεμμύδι. Επειδή τα κοπανάκια είναι από τη φύση τους πλούσια σε συνδετικό ιστό και λίπος, γίνονται εύκολα ζουμερά ακόμα κι αν δεν μετράτε με ακρίβεια τη θερμοκρασία τους καθώς μαγειρεύονται.
Βήμα 1: ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ TERIYAKI
Δεν χρειάζεστε ταρέ για να φτιάξετε μια υπέροχη σάλτσα yakitori, παρόλο που μου αρέσει η γλυκάλμυρη γεύση και η υπέροχη γυαλάδα που δίνει στα ψητά. Εάν τυχαίνει να έχετε μερικά υπολείμματα κοτόπουλου χωρίς λιπαρά, προσθέτοντας μερικά από αυτά στη σάλτσα καθώς συμπυκνώνεται σε ένα λαμπερό γλάσο, θα ενισχύσετε περαιτέρω τη γεύση του yakitori.
Βήμα 2: ΣΟΥΒΛΙΣΤΕ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Αν θέλετε να είστε εξαιρετικά σχολαστικοί θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να διαχωρίσετε κομμάτια λίπους και τένοντες από το κοτόπουλο. Ωστόσο προσωπικά δεν το θεωρώ απαραίτητο. Κόβω το κρέας από τα κοπανάκια σε μικρά κομμάτια των 2,5 εκ. και τα καρυκεύω με λίγο αλάτι και λευκό πιπέρι πριν τα περάσω σε σούβλες επίπεδες μεταλλικές ή από μπαμπού, εναλλάξ με κομμάτια φρέσκου κρεμμυδιού ίδιου μεγέθους, χρησιμοποιώντας μόνο τα λευκά και τα ανοιχτοπράσινα τμήματα.
Σημαντικό εδώ είναι να συμπιέσουμε όλα τα κομμάτια επάνω στο σουβλάκι, γεγονός που δημιουργεί λιγότερη επιφάνεια για απώλεια υγρασίας καθώς το κοτόπουλο μαγειρεύεται, εξασφαλίζοντας έτσι πιο ζουμερό αποτέλεσμα.
Βήμα 3: ΓΚΡΙΛ
Επειδή τα σουβλάκια μαγειρεύονται σε σχετικά μέτρια φωτιά, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε τα σουβλάκια σε μια προθερμασμένη, λαδωμένη σχάρα και να τα ψήσετε, γυρίζοντας όποτε σας αρέσει και καρυκεύοντας το κοτόπουλο μερικές φορές με μερικές πρέζες αλάτι και πιπέρι. Η προσθήκη αλατιού καθώς μαγειρεύεται εξασφαλίζει βαθιά νοστιμιά, ενώ η σταδιακή προσθήκη πιπεριού βοηθά στην ανάπτυξη στρώσεων διαφορετικών τύπων γεύσης πιπεριού. Παρεμπιπτόντως, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε λευκό πιπέρι αν δεν σας αρέσει. Το μαύρο πιπέρι είναι μια χαρά, όπως επίσης τέλειο θα είναι να προσθέσετε και μια πρέζα πικάντικη πιπεριά τσίλι ή togarashi κατά το ιαπωνικόν, ή αλάτι yuzu, ή εν πάση περιπτώσει, όποιο άλλο μπαχαρικό ταιριάζει στον ουρανίσκο σας.Παρόλο που το yakitori ψήνετε παραδοσιακά πάνω σε κάρβουνο, τα κάρβουνα θα πρέπει να είναι εντελώς χωρίς καπνό. Αυτό, σε συνδυασμό με την ήπια θερμότητα, σημαίνει ότι η γεύση που παίρνετε από ένα yakitori μαγειρεμένο σε φλόγα αερίου δεν διαφέρει σημαντικά από αυτό του yakitori που μαγειρεύεται σε φωτιά με κάρβουνο.
Βήμα 4: ΓΛΑΣΟ
Μόλις το κοτόπουλο γίνει ωραίο και χρυσοκάστανο, είναι η ώρα να το αλείψετε με το γλάσο. Χρησιμοποιώ βούρτσα σιλικόνης για ομοιόμορφη κάλυψη. Μόλις απλώσετε το γλάσο από όλες τις πλευρές, είστε έτοιμοι για το τελευταίο βήμα.
Βήμα 5: ΤΡΩΤΕ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ!
Το yakitori είναι το είδος φαγητού που τρώγεται καλύτερα αμέσως μόλις βγει από τη φωτιά ή, το πολύ, ένα ή δύο λεπτά αργότερα – αφήνοντάς το να χλιαρύνει ελάχιστα, η σάλτσα παίρνει χρόνο για να κολλήσει λίγο καλύτερα. Μπορείτε να φέρετε επιπλέον σάλτσα στο τραπέζι, έτσι ώστε να αλείφει όποιος επιθυμεί λίγη ακόμα επάνω στα yakitori του.
ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ
Το yakitori από μόνο του δεν συνιστά ένα πλήρες γεύμα. Γι’ αυτό θα χρειαστείτε επίσης μια κρύα μπύρα. Αλλά ούτε κι αυτό είναι αρκετό, οπότε μάλλον θα πρέπει να εξετάσετε την πιθανότητα να ψήσετε στη σχάρα και μερικά λαχανικά, τα οποία θα τα τοποθετήσετε πλάι και ταυτόχρονα με το κοτόπουλο, και θα είναι έτοιμα σχεδόν όλα μαζί. Μπορείτε να επιλέξετε ό,τι λαχανικά σας αρέσουν, αναλόγως με την εποχή, από μελιτζάνες και κολοκύθια, μέχρι σπαράγγια, μανιτάρια, πιπεριές, κ.α. Αν είναι μεγάλα τότε θα τα κόψετε σε μικρά κομμάτια όπως και το κοτόπουλο, και θα τα περάσετε κι αυτά σε σουβλάκια είτε μεμονωμένα είτε εναλλάξ διαφορετικά λαχανικά μαζί. Ενδιαφέρον έχει να περάσετε ανάμεσα και κομμάτια μπέικον που θα νοστιμίσει τα λαχανικά και θα τους διοχετεύσει τους αρμυρούς χυμούς του. Μην ξεχάσετε να τα αλείψετε κι αυτά με λίγο από το γλάσο.
Δείτε εδώ και άλλα άρθρα μου που μπορεί να σας ενδιαφέρουν :
- ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ
- ΤΟ KOBE ΕΙΝΑΙ WAGYU, ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΤΑ WAGYU ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ KOBE
- ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ
- BARBECUE vs GRILLING
- ΠΩΣ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΜΥΘΙΚΟ KOBE A5-WAGYU
- ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΝΤΟΣΘΙΑ ΕΙΝΑΙ TREND! NOSE TO TAIL
- ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΚΡΕΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ!
Η Μυρσίνη Λαμπράκη λατρεύει το κρέας και το ψήσιμο και είναι η πρώτη Master Grill Chef στην Ελλάδα. Μαγείρισσα, συντάκτρια και παρουσιάστρια εκπομπών μαγειρικής γνωρίζει όλα τα μυστικά του meat & grill.
Δεν Υπάρχουν Σχόλια