Επειδή η σούβλα δεν είναι ποτέ μονόδρομος και φέτος το Πάσχα είναι νωρίς, σας δίνω όλα τα μυστικά για να ψήσεις σωστά το αρνί, το κατσίκι και το πρόβατο στον φούρνο και 20 γιορτινές συνταγές!
Δεκάδες μοναδικές και καμιά φορά άγνωστες συνταγές των νησιών μας, αλλά και της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που σνομπάρουν την «πρωτόγονη» σούβλα και τελικά μας οδηγούν σε ένα είδος έντεχνης παραδοσιακής μαγειρικής, όπου αξιοποιούνται οι γάστρες, οι πήλινες τσερέπες, η κατσαρόλες, οι φούρνοι και μας εισάγουν αργά στην εμπειρία αναπάντεχων γευστικών συνδυασμών με αρωματικά χόρτα και βοτάνια, ρυζάκι, τρυφερές πατατούλες, παραδοσιακά τυριά, ξηρά φρούτα, νόστιμα ανοιξιάτικα λαχανικά ακόμα και το υπόξινο γιαούρτι.
Στην Κρήτη φτιάχνουν Σφακιανό γιαχνί: Η ευρηματικότητα και η καθαρότητα των γεύσεων συνυπάρχουν σε τούτο το ορεινό πιάτο. Ο τρόπος παρασκευής παραπέμπει κατευθείαν στην λιτότητα του τόπου! Δώστε προσοχή και μην σας σοκάρει καθόλου αυτό που θα διαβάσετε : Παίρνετε 1 ½ κιλό κατσικάκι άγριο, βουνίσιο, κομμένο σε μέτριες μπουκιές και αφού το πλύνετε ελαφρά με κρύο νερό, το αλατίζετε γενναία και το βάζετε σε μια κατσαρόλα. Ρίχνετε δύο φλιτζάνια ελαιόλαδο, μισό φλιτζάνι νερό ή κρασί και μαγειρεύετε με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας σε δυνατή φωτιά. Δικαιολογημένα τώρα θα με ρωτήσετε «και τίποτε άλλο» ; Τίποτε άλλο, γιατί αυτό το κάτι άλλο βρίσκεται στην εύγευστη σάρκα του κατσικιού που απελευθερώνει όλα τα υγρά του μέσα στο ελαιόλαδο σχηματίζοντας μια μοναδική, πυκνής υφής σάλτσα! Εναλλακτικά εμβαπτίζετε το κατσικάκι ή το αρνάκι σε κόκκινο κρασί, το πασπαλίζετε με χονδρό αλάτι και το ψήνετε λιτά στον φούρνο πάνω σε κληματόβεργες.
Στην Κάρπαθο, το πασχαλινό αρνάκι το «βυζάντι», γίνεται γεμιστό με μυριστικά χόρτα, ψιλοκομμένα συκωτάκια και ρύζι. Σιγοψήνεται σε σκεπαστό πήλινο σκεύος για ώρες, ελευθερώνοντας όλη την συμπυκνωμένη γεύση του κρέατος.
Στην Ζάκυνθο τώρα, το αρνίσιο μπουτάκι τυλίγεται σε λαδόκολλα και εμπλουτίζεται γευστικά με δενδρολίβανο, το σκόρδο και μικρά «ζαράκια» από αλμυρό κεφαλοτύρι. Το φαγητό ονομάζεται «γιούλμπασι» και τα υλικά που ενισχύουν το αρνάκι είναι: το μάραθο και ο μαϊντανός.
Στην Δυτική Μακεδονία, το αρνάκι ψημένο αργά στον φούρνο ενισχύεται στο τέλος με ένα μείγμα από γιαούρτι, χτυπημένο μαζί με 2-3 αυγά και 1-2 κουταλιές σιμιγδάλι, ξαναμπαίνει στον φούρνο όπου και αποκτά μια ρόδινη ξινούτσικη κρούστα. Στην Φλώρινα ονομάζεται «γιαουρτονταβάς».
Ένας άλλος, αγαπημένος τρόπος μαγειρικής των «αρματολών» και κλεφτών και γενικά των μετακινούμενων πληθυσμών παλαιότερα, ήταν το «κλέφτικο» κάτω από την γη. Μην ανησυχείτε και δεν θα χρειαστεί να σκάψετε λάκκο για να ψήσετε το αρνάκι σας κάτω από την γη. Εσείς μπορείτε απλά να προμηθευτείτε άφθονες λαδόκολλες, τις οποίες θα βουτυρώσετε γενναία, θα απλώσετε επάνω τους τα κομμάτια του αρνιού, σκληρούτσικη φέτα ή σκληρό κεφαλοτύρι, σκόρδο, θα κλείσετε ερμητικά και θα τυλίξετε και με αλουμινόχαρτο, ώστε να φυλακίσετε τους χυμούς και τα αρώματα. Θα σιγοψήσετε σε ένα ταψί, όπου έχετε προσθέσει λίγο νεράκι και θα απολαύσετε ένα ζουμερό και πεντανόστιμο κρέας! Σε πολλά μέρη της Ρούμελης το ρόλο της λαδόκολλας αναλαμβάνουν να παίξουν μερικά φύλλα κρούστας.
Στην Άνδρο συναντάμε μια πιο πλούσια γέμιση του αρνιού, που φτιάχνεται με μείγμα τριών διαφορετικών μαλακών όξινων τυριών, αυγών, εντοσθίων ρυζιού, σπανάκι ή σέσκουλο ψιλοκομμένο, δυόσμου και μπόλικου μαϊντανού.
Σε όλα τα Δωδεκάνησα, το βασικό φαγητό της Λαμπρής, είναι αρκετά πολύπλοκο. Ένα ολόκληρο αρνάκι, γίνεται γεμιστό με συκωτάκια ψιλοκομμένα, γλυκές σταφίδες, κρεμμύδια, κουκουνάρι, κόκκινο κρασί, άνηθο, δυόσμο, κανέλα, γαρύφαλλα, ρύζι, κύμινο και ντομάτα.
Στην Σίφνο, το αρνάκι ψήνεται μέσα στο «μαστέλο» : Πήλινο, μαγειρικό σκεύος, με φαρδύ στόμιο, έτσι ώστε να μοιάζει με γλάστρα. Το κρέας πλένεται με κόκκινο κρασί, απλώνεται επάνω σε κληματόβεργες, πατατούλες και λίγο μάραθο φρέσκο ή άνηθο και οδηγείται στον καυτό ξυλόφουρνο.
Στη Μυτιλήνη, γεμίζουν την σπάλα του αρνιού με μια σχετικά λιτή γέμιση από μαρούλι, συκωτάκια, άνηθο και συνοδεύουν με άφθονες πατάτες και την πυκνή γεύση της ντομάτας. Την ίδια περίπου διαδικασία ακολουθούν και οι Σαμιώτες επιλέγοντας επίσης το ίδιο κομμάτι κρέατος.
ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ, ΓΑΣΤΡΑ, ΤΑΨΙ
- Προτιμάμε κατσαρόλες βαριές και µε χοντρό πάτο, που συγκρατούν και διανέμουν καλύτερα τη θερμότητα, όπως οι μαντεμένιες. Βασισμένη σε αυτή την τεχνική ήταν και το «σταμνάτο», όπου κομμάτια κρέας από αρνί, πρόβατο καμιά φορά και μοσχάρι σιγομαγειρευόνταν μέσα σε μια πήλινη στάμνα σε ξυλόφουρνο μέχρι να γίνει το κρέας να γίνει «λουκούμι» .
- Για μεγάλα κομμάτια με κόκκαλο, όπως ένα ολόκληρο μπούτι η μια σπάλα, χρησιμοποιούμε γάστρα που κλείνει καλά ή λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, ώστε να επιτύχουμε αργό μαγείρεμα που θα κάνει το κρέας να πέφτει από το κόκκαλο να μελώσει και να μην καεί. Οι χαμηλές και ρηχές κατσαρόλες, όπως και τα βαθιά ταψιά μας χρησιμεύουν για παρασκευές όπου μαζί με το αρνί ή το κατσίκι ή το πρόβατο έχουμε μπόλικα χόρτα (φρικασέ) ή λαχανικά ή ακόμα και μια πλούσια σάλτσα.
- Πολύ συχνά, ξεκινάμε ένα φαγητό στην κατσαρόλα και να το τελειώνουμε σκεπασμένο με μια βρεγμένη λαδόκολλα στο φούρνο.
- Επίσης τα βαθιά ταψιά είναι κατάλληλα για τα γεμιστά μισά αρνιά, που περιέχουν αρκετό ρύζι και γεμίσεις με εντόσθια και τυρί.
1. ΑΡΝΙΣΙΟ ΜΠΟΥΤΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΑΛΑΤΙΟΥ
2. ΑΡΝΙΣΙΑ ΚΟΤΣΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΠΡΕΖΕ ΜΕ ΚΟΝΙΑΚ
3. ΡΟΛΟ ΑΡΝΙ ή ΠΡΟΒΑΤΟ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ & ΦΡΕΣΚΑ ΜΑΛΑΚΑ ΤΥΡΙΑ
4. ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΓΙΑΟΥΡΤΟΜΕΝΟΣ ΤΑΒΑΣ
6. ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΓΕΜΙΣΤΟ
7. ΡΟΛΟ ΑΠΟ ΣΕΛΑ ΑΡΝΙΟΥ ΜΕ ΘΥΜΑΡΙ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
8. ΕΥΚΟΛΟ ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ ΠΡΟΒΑΤΙΝΑΣ ΑΠΟ ΜΠΟΥΤΙ
9. ΑΡΝΑΚΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
10. ΑΡΝΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ
11. ΑΡΝΙΣΙΑ ΚΟΤΣΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
12. ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΠΟΥΤΑΚΙ ΑΡΝΙΟΥ ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΣΙ
13. ΑΡΝΙΣΙΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΦΛΑΜΠΕ ΜΕ ΚΟΝΙΑΚ
14. ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΜΠΟΥΤΙ ΓΕΜΙΣΤΟ, ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ
15. ΜΑΣΤΕΛΟ ΣΙΦΝΟΥ ΜΕ ΑΡΝΑΚΙ Ή ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ
16. ΑΡΝΙ ΤΣΙΓΑΡΙΑΣΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΦΑΚΙΑ
17. ΑΡΝΙΣΙΟ ΜΠΟΥΤΙ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΓΙΟΥΡΤΙΟΥ
19. ΚΟΤΣΙ ΠΡΟΒΑΤΙΝΑΣ ΣΙΓΟΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΣΕ ΜΠΥΡΑ
20. ΑΡΝΙ ΨΗΤΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΛΗΜΑΤΟΒΕΡΓΕΣ
Δείτε παρακάτω κάποια άρθρα μου με πολύτιμες συμβουλές :
- ΑΡΝΙ VS ΚΑΤΣΙΚΙ
- ΠΕΝΤΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ
- 6 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ ΛΟΥΚΟΥΜΙ
- ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΖΟΥΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΡΟΛΑ ΑΡΝΙΟΥ
- Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΣΟΥΒΛΑΣ
- ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ
Η Μυρσίνη Λαμπράκη λατρεύει το κρέας και το ψήσιμο και είναι η πρώτη Master Grill Chef στην Ελλάδα. Μαγείρισσα, συντάκτρια και παρουσιάστρια εκπομπών μαγειρικής γνωρίζει όλα τα μυστικά του meat & grill.
Δεν Υπάρχουν Σχόλια